ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ του κ. Φωτεινού έχουν τεθεί αρκετές φορές στο μικροσκόπιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ήταν τέλος του 2005 όταν η οργάνωση «Ερύμανθος» κατήγγειλε την «κατά παράβαση καθήκοντος έκδοση αδειών» για ένα άλλο έργο του στον συγκεκριμένο ποταμό «από συγκεκριμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Νομαρχίας Ηλείας». Η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η δημιουργία της νέας υδροηλεκτρικής μονάδας ανακόπηκε προσωρινά.
Ακόμα, βέλη τοπικών φορέων έχει δεχθεί και για έργο που σχεδίαζε στον Γοργοπόταμο. «Αίτησή μου από το 1994 (η πρώτη στην Ελλάδα από ιδιώτη) είναι σε εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα λόγω αντιδράσεων, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, των τοπικών Δήμων Γοργοποτάμου και Λαμίας. Ταυτόχρονα, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Γοργοποτάμου σε συνεργασία με άλλη εταιρεία είχε εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του εν λόγω έργου», υποστηρίζει ο κ. Φωτεινός
Από την εφημερίδα "τα ΝΕΑ" 21.1.2010
διαβάστε περισσότερα...
21 Ιαν 2010
Πάλι ο κ Σκοτεινός(Φωτεινός)!!!!!
Ετικέτες
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ,
ΦΩΤΕΙΝΟΣ
7 Ιαν 2010
Να προστατευτεί ο “Καθρέφτης” της Αρκίτσας
Μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com
Λαμία, 7/1/2010
Να προστατευτεί ο “Καθρέφτης” της Αρκίτσας
Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή. Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.


Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί αυτή την περιοχή ως την ιδανικότερη για επιστημονικές έρευνες και εκτιμά ότι πρέπει να αναδειχθεί ως ειδικά προστατευόμενο φυσικό απόθεμα γεωλογικού ενδιαφέροντος.
Σε μικρή απόσταση από τον “καθρέφτη” και τον σκουπιδότοπο λειτουργεί γεώτρηση, από την οποία υδρεύεται η Αρκίτσα και η ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός ότι τα ασβεστολιθικά πετρώματα δημιουργούν ρηγματώσεις και είναι πιθανόν τα στραγγίσματα του σκουπιδότοπου να καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο με κίνδυνο να μολυνθούν τα νερά της περιοχής. Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Νομάρχη Φθιώτιδας και τον τοπικό Δήμο αναφέρει: “πρέπει εδώ να τονιστεί ο κίνδυνος που δημιουργείται για την ποιότητα των υπογείων υδατικών πόρων από την διασπορά ρύπων σε μια περιοχή με υψηλότατη σεισμική επικινδυνότητα”

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
- το ΑΜΕΣΟ κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου Δαφνουσίων,
- την χρηματοδότηση μελέτης για τη δημιουργία στοιχειωδών προϋποθέσεων επισκεψιμότητας,
- την ανάδειξη του “καθρέφτη” ως μνημείο παγκόσμιας σημασίας – γεώτοπο και την ανακήρυξή του ως ''Διατηρητέου Μνημείου της Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς''
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 κιν 6977261256
Ετικέτες
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΑΡΚΙΤΣΑΣ,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)