Follow @SStamellos

30 Δεκ 2010

Απόρριψη σκουριάς της ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό καταγγέλουν οι Ενεργοί Πολίτες της Εύβοιας


Απόρριψη σκουριάς της ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό καταγγέλουν οι Ενεργοί Πολίτες

(πηγή http://www.eviaportal.gr , 30.12.2010)
Οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας με ανακοίνωσή τους καταγγέλουν τη συνέχιση της απόρριψης της σκουριάς της ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό Κόλπο. Ένα πρωτοχρονιάτικο «δώρο» από τρία Υπουργεία! Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Διαβάσαμε στον τύπο σήμερα 30-12-2010 την κοινή απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη για την ανανέωση της άδειας της ΛΑΡΚΟ, να συνεχίζει να ρίχνει τις τοξικές σκουριές στον Ευβοϊκό Κόλπο και αναθαρρήσαμε! Επιτέλους τρία Υπουργεία ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μας και την προστασία του Ευβοϊκού και αποφάσισαν με την σύμφωνη γνώμη και του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (αλλά και άλλων φορέων που στο παρελθόν έχουν διαφωνήσει με την απόρριψη!), την συνέχιση της απόρριψης της σκωρίας των ηλεκτροκαμίνων μέχρι το 2012, γιατί όπως λέει η υπουργική απόφαση, δεν υπάρχει άλλη λύση ! (http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/index.php?s=8&l=8)

Δεν φτάνει λοιπόν που η ΛΑΡΚΟ είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα και ειδικότερα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, θα συνεχίζει να ρυπαίνει και τον Ευβοϊκό Κόλπο με τόνους σκουριά κάθε χρόνο με την άδεια της επίσημης πολιτείας Από επίσημη έκθεση του ΕΛΚΕΘΑ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών):

Η περιοχή κύριας απόθεσης της σκωρίας υπολογίζεται σε περίπου 20 km2
Το μέγιστο πάχος της σκωρίας είναι 2,5 μέτρα και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του Ευβοϊκού Κόλπου. Από συγκριτικά στοιχεία(1992-2004) προκύπτει πολλαπλασιασμός του πάχους της σκωρίας και σημαντική αύξηση της έκτασής της ιδιαίτερα προς νότο (http://www.scribd.com/doc/17092998/evoikossalomidi)

Από τη μια λοιπόν έχουμε κάποιες λίγες δεκάδες θέσεις εργασίας στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Από την άλλη, έχουμε μια περιοχή που μέρα με την μέρα αργοπεθαίνει. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Κεντρικής Εύβοιας μέρα με την μέρα αχρηστεύεται από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Τα χωράφια της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής μετατρέπονται σε γη χωρίς καμιά παραγωγική αξία. Ήδη δεκάδες χιλιάδες αγρότες της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής γεύονται τις πρώτες επιπτώσεις της ρύπανσης της γης τους από τη ΛΑΡΚΟ, από τη μεγάλη μείωση της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων της Μεσσαπίας στις αγορές. Τα ψάρια του Ευβοϊκού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μελέτες έχουν μεγάλες περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα.
Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο! Ή πώς ο ρυπαίνων δεν πληρώνει … ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ. Από το “Δαίμονα της Οικολογίας” 13.09.2009 Τα παραγόμενα ψάρια από τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς της περιοχής έχουν ελεγχθεί άραγε;

Τελικά μήπως ως τοπική κοινωνία πρέπει να επανεξετάσουμε το ισοζύγιο της συνεισφοράς της ΛΑΡΚΟ στην οικονομία της περιοχής και της χώρας αν θέλετε και από την άλλη την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει στην στη περιοχή μας; Μήπως αυτό το ισοζύγιο γίνεται επικίνδυνα αρνητικό για την υγεία μας και το μέλλον του τόπου μας; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφθούμε και να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια απασχόληση κάποιων δεκάδων ή και εκατοντάδων θέσεων εργασίας και την μελλοντική ερήμωση της περιοχής μας;
διαβάστε περισσότερα...

Στο Μαλιακό όλα τα λύματα των ελαιοτριβείων


Στο Μαλιακό όλα τα λύματα των ελαιοτριβείων
Ασυδοσία και χάος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κλείνουν τα μάτια


Βρισκόμαστε στο ζενίθ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και το μάζεμα της ελιάς. Το σύνολο δε σχεδόν της ελαιολάσπης που παράγουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας, χωρίς καμιά απολύτως επεξεργασία, καταλήγει στο Σπερχειό και στο Μαλιακό, όπως κανείς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει.

Ειδικά για τον Σπερχειό και το Μαλιακό, η απόρριψη των αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 συνιστά μια άκρως προβληματική υπόθεση με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Αυτέςτις μέρες... υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ελαιοτριβεία στο Λογγό, στο Καινούργιο, στο Αυλάκι, στο Λογγίτσι, στο Άνυδρο. Το Δασονομείο Στυλίδας επιλήφθηκε για παράνομη εναπόθεση λυμάτων σε ρεματιά, σε δασική περιοχή κοντά στο δρόμο προς το Λογγίτσι. Δείτε εικόνες από πρόχειρες «δεξαμενές» δέκα μέτρα από το ρέμα του Βοάγριου, κοντά στο Καινούργιο• δεξαμενές χωρίς καμιά επεξεργασία των λυμάτων - επικίνδυνα για τη ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα - που τελικά αυτά καταλήγουν στο Μαλιακό. Δείτε επίσης εικόνες από ανάλογη πρόχειρη «δεξαμενή» σε αγροτική περιοχή στο Άνυδρο Στυλίδας.
Η κάκιστη διαχείριση οφείλεται στη μη εφαρμογή της τεχνολογίας και στο χαλαρό, έως ανύπαρκτο, προληπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι αυτονόητο ότι δεν εφαρμόζονται οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα για την διάθεση των αποβλήτων τους. Αυτό δηλώνει τριτοκοσμική αντίληψη για το περιβάλλον και γενικότερα για την επεξεργασία του βασικού μας αγροτικού προϊόντος, της ελιάς.

Το ερώτημα είναι τι κάνει και τι θα κάνει η Πολιτεία. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει, αν υπάρχει, για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο νομό Φθιώτιδας και αν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή διάθεση των λυμάτων τους σε σχέση με το περιβάλλον και τον Μαλιακό κόλπο. Το ερώτημα απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο να μας απαντήσει, κυρίως όμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας
διαβάστε περισσότερα...

15 Δεκ 2010

Η προστασία του Μαλιακού υπό το φως των εγγράφων


Ήρθε στα χέρια μας ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με θέμα «Περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του εργοστασίου AGROINVEST Α.Ε / Έλεγχοι δραστηριοτήτων στην περιοχή του Μαλιακού Κόλπου» χωρίς φυσικά να μπορούμε να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα για το πώς και γιατί. Εκτιμούμε ότι το κατεβατό των Σχετικών που παραθέτει, καθώς και το κατεβατό των Αποδεκτών του ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ αποπροσανατολίζει περισσότερο παρά προσδιορίζει κάποιο ζήτημα και ούτε διευκρινίζει.

Για παράδειγμα η παρακάτω παράγραφος δημιουργεί ασάφεια για το σκοπό της λειτουργίας του ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος)

• «Η από 10-11-2009 εισηγητική έκθεση επιβολής κυρώσεων ΚΕΠΠΕ Ν. Α. Φθιώτιδας αποκλειστικό σκοπό είχε την παροχή οδηγιών για αποφυγή επικάλυψης της διαδικασίας σχετικά με κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν από την ΕΥΕΠ.»

Το ΚΕΠΠΕ δηλαδή κάνει εκθέσεις επιβολής κυρώσεων μετά από αυτοψία, με σκοπό να παρέχει οδηγίες για να αποφευχθούν οι κυρώσεις και όχι ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ…

Δείτε όμως και την ταχύτητα της λειτουργίας του ΚΕΠΠΕ. Έκανε αυτοψία στις 5-5-2009 και έγινε προσπάθεια επανασύστασης στις 16-9-2010 (μετά από 16 μήνες…) για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αυτοψία. Φυσικά λόγω έλλειψης απαρτίας θα επαναληφθεί η προσπάθεια στο απώτερο μέλλον. Δεν είναι αυτό μια κοροιδία;;

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία για παροχή οδηγιών συστήθηκε εκ νέου ΚΕΠΠΕ, με κοινοποίηση στην ΕΥΕΠ στις 16-9-2010 για λήψη απόφασης της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009. Λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε η λήψη απόφασης και προγραμματίζεται νέα σύγκληση ΚΕΠΠΕ»

(Τα ΚΕΠΠΕ συγκροτούνται από το προσωπικό των νομαρχιών και έργο τους είναι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό διενεργούν αυτοψία σε εγκαταστάσεις των οποίων η λειτουργία πιθανολογείται ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον, κάνουν συστάσεις και υποδείξεις για τη λήψη μέτρων, συντάσσουν εκθέσεις και εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων).

Δείτε το κυρίως κείμενο του υπ αριθμ 2293/30-11-2010 εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με βασικό αποδέκτη την ΕΥΕΠ και το Πταισματοδικείο Λαμίας και άλλους 15 αποδέκτες στον πίνακα αποδεκτών και μετά από ένα κατεβατό 44 σχετικών εγγράφων.

…………………………………………………..

Ύστερα από τα παραπάνω σχετικά έγγραφα και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών ΑΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ ΑΕ γίνονται γνωστά τα παρακάτω:

Σχετικά με αποστολή του με αριθ. Πρωτ. 9662/30-11-2009 εγγράφου, με βάση το τηρούμενο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο e poleodomia προκύπτει αριθμός διεκπεραίωσης 6381/1-12-2009 προς την ΕΥΕΠ

Σχετικά με την δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009 ημέρα αυτοψίας ΚΕΠΠΕ λήφθηκαν δείγματα (δύο φιάλες) από μια θέση, την έξοδο του Βιολογικού καθαρισμού. Η ακριβής θέση δειγματοληψίας είναι το φρεάτιο διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο με αριθμ. Πρωτ. 4180/6-7-2009 έγγραφο Δ/νσης Υγείας

Στην αυτοψία ΚΕΠΠΕ που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009 δεν προσδιορίστηκε αγωγός στη θέση «ΚΑΖΙΝΟ» και θέση «ΠΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΖΙΝΟ» για λήψη δειγμάτων.

Η διαβίβαση των:
• Η από 5-5-2009 έκθεση αυτοψία ΚΕΠΠΕ
• Η με αριθμ Πρωτ 3845/7-5-2009 αίτηση παράτασης υποβολής υπομνήματος
• Η με αριθμ Πρωτ 9/15-5-2009 αίτηση με την οποία υποβλήθηκε υπόμνημα στην από 5-5-2009 έκθεση αυτοψίας απόψεις
• Η από 10-11-2009 εισηγητική έκθεση επιβολής κυρώσεων ΚΕΠΠΕ Ν. Α. Φθιώτιδας αποκλειστικό σκοπό είχε την παροχή οδηγιών για αποφυγή επικάλυψης της διαδικασίας σχετικά με κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν από την ΕΥΕΠ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία για παροχή οδηγιών συστήθηκε εκ νέου ΚΕΠΠΕ, με κοινοποίηση στην ΕΥΕΠ στις 16-9-2010 για λήψη απόφασης της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009. Λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε η λήψη απόφασης και προγραμματίζεται νέα σύγκληση ΚΕΠΠΕ

Συν/να φωτογραφική τεκμηρίωση & με email: p.foataki@eyep.minenv.gr
Το αριθμ. Πρωτο 4180/6-7-2009 έγγραφο Δ/νσης Υγείας
Αντίγραφο διεκπεραίωσης e poleodomia

E. N
Ο Δ/ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
Χημ. Μηχ/κός με Α β.
διαβάστε περισσότερα...