Follow @SStamellos

28 Απρ 2008

Αμμοληψία στους πρόποδες της Οίτης


26/4/2008
Για όποιον ζει στην περιοχή Βαρδατών, βλέπει μέρα με την μέρα να αλλοιώνεται το φυσικό πρανές (ανάγλυφο) από τους πρόποδες της Οίτης.

Η απόληψη αδρανών υλικών και άμμου από τα ποτάμια είναι μια δραστηριότητα που συχνά καταγγέλλεται από τους εραστές της φύσης και τους απανταχού «οικολόγους». Ενταγμένοι οι ίδιοι στη γενικότερη λογική στο ότι «η φύση τα πάντα έπλασε με σοφία», είναι λογικό να αντιδρούν σε κάθε τέτοια κακοποίηση της φύσης (βίαιη αλλαγή του περιβάλλοντος) την οποία προκαλεί ο άνθρωπος.

Η ευαισθησία αυτή ασυναίσθητα υπάρχει ενδόμυχα και σε κάθε κάτοικο της παραπάνω περιοχής, ως διαπίστωση και μόνον, διότι όταν φτάνει η συζήτηση στο : «να αντιδράσουμε βρε αδερφέ», τότε η γνωστή απάντηση : «Μη μιλάς . . . θα βρεις το μπελά σου».

Έχουν δυστυχώς δίκαιο οι χωριανοί μου να «φυλάγονται», αυτός ο τόπος έχει νόμιμα καταπατηθεί και πολλοί συγχωριανοί μας ευρίσκονται ακόμη υπόδικοι στα δικαστήρια.

Είναι το αποτέλεσμα της αμετροέπειας κάποιων οι οποίοι διέθεσαν κατά καιρούς «γη και ύδωρ» και κάποιοι άλλοι δυστυχώς ακόμη και σήμερα «βαρύνονται» με τις συνέπειες των αντιδρασεών τους, από τις «Δωρεάν Παραχωρήσεις».

Ποιος να καταγγείλει ποιόν, όταν το κεφάλι του ψαριού μπορεί και απασχολεί ανασφάλιστους εργάτες ή χτίζει παράτυπα και έχει το ακαταδίωκτο ;

Ποιος να καταγγείλει ποιόν, όταν η τοπική κοινωνία με τους καταφερτζήδες τοπικούς άρχοντες μπορεί και «εξαγοράζει ψήφους» ή ξοδεύει τα χρήματα του ευρύτερου Δήμου για έργα που εξυπηρετούν τα άμεσα συμφέροντα των ιδίων και των αποκλειστικών συγγενών - φίλων ψηφοφόρων ;

Ποιος να καταγγείλει ποιόν, όταν το νερό της πηγής διασώθει την τελευταία στιγμή, μετά από παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα του Ν. Κρικέλου ; (βλέπε σε άλλη καταχώρηση με θέμα τα «νερά»).

http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=648&forum_id=2&

Είναι δύσκολο λοιπόν να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, πολύ δε περισσότερο να τεκμηριώσεις μια παρανομία, η οποία μπορεί μεν να έχει λογική οικολογική βάση, αλλά στερείται στην καλύτερη των περιπτώσεων από δικανικές αποδείξεις, όπως για παράδειγμα να αναφέρεις το σχετικό νόμο ή την διάταξη και οπωσδήποτε να αιτιολογήσεις ότι έχεις έννομο συμφέρον.


Στην περίπτωση αυτή λοιπόν πρέπει να καταφύγεις σε πολυέξοδες δικονομικές δαπάνες, δικηγόρων κλπ. Και τέλος ακολουθάς το παράδειγμα του "Σώπα μη μιλάς" (του Αζίζ Νεσίν)

http://www.youtube.com/watch?v=tXUNanrJ29k&eurl=http://nasosgr-zangi.blogspot.com/

Παραθέτω την παρακάτω φωτογραφία για συζήτηση με κάποιους οι οποίοι έχουν την οικολογική ευαισθησία για περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

http://img168.imageshack.us/img168/986/receivedsand01zh9.jpg


(photo.1) Από τη φωτογραφία αυτή φαίνεται καθαρά η αμμοληψία που προηγήθηκε και το διαμορφωμένο ανάγλυφο του τοπίου.
Είναι η περιοχή της θέσης «Παλιουριάς Βαρδατών», όπως είναι σήμερα και συνεχίζεται και σε άλλα σημεία όπως παρακάτω ακόμη και σήμερα.

http://img246.imageshack.us/img246/6671/besideub7.jpg

(photo.2) Εδώ πίσω γίνεται αυτή την στιγμή αμμοληψία.

http://img118.imageshack.us/img118/6033/nextpointls3.jpg
(photo.3) Και εδώ είναι προφανώς το επόμενο χτύπημα του βουνού.


Ποιοι είναι αυτοί που έδωκαν τέτοια άδεια δεν γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω και ποιοι είναι οι εργολάβοι που το «διαμόρφωσαν».

Με την ελπίδα να βρεθεί μια άκρη καταθέτω τις παραπάνω επισημάνσεις μου, είναι κρίμα να αλλάζει τόσο εύκολα το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του δέλτα του Σπερχειού. Είναι η βάση του NATURA του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «τόπων» μείζονος σημασίας για τη διατήρηση της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που καταρτίστηκε με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος «CORINE BIOTOPES».

==========================================================================
Σημείωση : Επειδή το forum δεν υποστηρίζει φωτογραφίες, κάνε copy-paste την κάθε photo σε άλλο παράθυρο σε νέο URL. / Η καταχώρηση φιλοξενείται και στο παρακάτω σύνδεσμο με εικόνες:
http://nasosgr.forumup.gr/index.php?mforum=nasosgr

Δεν υπάρχουν σχόλια: