Follow @SStamellos

28 Απρ 2008

Αμμοληψία στους πρόποδες της Οίτης


26/4/2008
Για όποιον ζει στην περιοχή Βαρδατών, βλέπει μέρα με την μέρα να αλλοιώνεται το φυσικό πρανές (ανάγλυφο) από τους πρόποδες της Οίτης.

Η απόληψη αδρανών υλικών και άμμου από τα ποτάμια είναι μια δραστηριότητα που συχνά καταγγέλλεται από τους εραστές της φύσης και τους απανταχού «οικολόγους». Ενταγμένοι οι ίδιοι στη γενικότερη λογική στο ότι «η φύση τα πάντα έπλασε με σοφία», είναι λογικό να αντιδρούν σε κάθε τέτοια κακοποίηση της φύσης (βίαιη αλλαγή του περιβάλλοντος) την οποία προκαλεί ο άνθρωπος.

Η ευαισθησία αυτή ασυναίσθητα υπάρχει ενδόμυχα και σε κάθε κάτοικο της παραπάνω περιοχής, ως διαπίστωση και μόνον, διότι όταν φτάνει η συζήτηση στο : «να αντιδράσουμε βρε αδερφέ», τότε η γνωστή απάντηση : «Μη μιλάς . . . θα βρεις το μπελά σου».

Έχουν δυστυχώς δίκαιο οι χωριανοί μου να «φυλάγονται», αυτός ο τόπος έχει νόμιμα καταπατηθεί και πολλοί συγχωριανοί μας ευρίσκονται ακόμη υπόδικοι στα δικαστήρια.

Είναι το αποτέλεσμα της αμετροέπειας κάποιων οι οποίοι διέθεσαν κατά καιρούς «γη και ύδωρ» και κάποιοι άλλοι δυστυχώς ακόμη και σήμερα «βαρύνονται» με τις συνέπειες των αντιδρασεών τους, από τις «Δωρεάν Παραχωρήσεις».

Ποιος να καταγγείλει ποιόν, όταν το κεφάλι του ψαριού μπορεί και απασχολεί ανασφάλιστους εργάτες ή χτίζει παράτυπα και έχει το ακαταδίωκτο ;

Ποιος να καταγγείλει ποιόν, όταν η τοπική κοινωνία με τους καταφερτζήδες τοπικούς άρχοντες μπορεί και «εξαγοράζει ψήφους» ή ξοδεύει τα χρήματα του ευρύτερου Δήμου για έργα που εξυπηρετούν τα άμεσα συμφέροντα των ιδίων και των αποκλειστικών συγγενών - φίλων ψηφοφόρων ;

Ποιος να καταγγείλει ποιόν, όταν το νερό της πηγής διασώθει την τελευταία στιγμή, μετά από παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα του Ν. Κρικέλου ; (βλέπε σε άλλη καταχώρηση με θέμα τα «νερά»).

http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=648&forum_id=2&

Είναι δύσκολο λοιπόν να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, πολύ δε περισσότερο να τεκμηριώσεις μια παρανομία, η οποία μπορεί μεν να έχει λογική οικολογική βάση, αλλά στερείται στην καλύτερη των περιπτώσεων από δικανικές αποδείξεις, όπως για παράδειγμα να αναφέρεις το σχετικό νόμο ή την διάταξη και οπωσδήποτε να αιτιολογήσεις ότι έχεις έννομο συμφέρον.


Στην περίπτωση αυτή λοιπόν πρέπει να καταφύγεις σε πολυέξοδες δικονομικές δαπάνες, δικηγόρων κλπ. Και τέλος ακολουθάς το παράδειγμα του "Σώπα μη μιλάς" (του Αζίζ Νεσίν)

http://www.youtube.com/watch?v=tXUNanrJ29k&eurl=http://nasosgr-zangi.blogspot.com/

Παραθέτω την παρακάτω φωτογραφία για συζήτηση με κάποιους οι οποίοι έχουν την οικολογική ευαισθησία για περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

http://img168.imageshack.us/img168/986/receivedsand01zh9.jpg


(photo.1) Από τη φωτογραφία αυτή φαίνεται καθαρά η αμμοληψία που προηγήθηκε και το διαμορφωμένο ανάγλυφο του τοπίου.
Είναι η περιοχή της θέσης «Παλιουριάς Βαρδατών», όπως είναι σήμερα και συνεχίζεται και σε άλλα σημεία όπως παρακάτω ακόμη και σήμερα.

http://img246.imageshack.us/img246/6671/besideub7.jpg

(photo.2) Εδώ πίσω γίνεται αυτή την στιγμή αμμοληψία.

http://img118.imageshack.us/img118/6033/nextpointls3.jpg
(photo.3) Και εδώ είναι προφανώς το επόμενο χτύπημα του βουνού.


Ποιοι είναι αυτοί που έδωκαν τέτοια άδεια δεν γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω και ποιοι είναι οι εργολάβοι που το «διαμόρφωσαν».

Με την ελπίδα να βρεθεί μια άκρη καταθέτω τις παραπάνω επισημάνσεις μου, είναι κρίμα να αλλάζει τόσο εύκολα το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του δέλτα του Σπερχειού. Είναι η βάση του NATURA του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «τόπων» μείζονος σημασίας για τη διατήρηση της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που καταρτίστηκε με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος «CORINE BIOTOPES».

==========================================================================
Σημείωση : Επειδή το forum δεν υποστηρίζει φωτογραφίες, κάνε copy-paste την κάθε photo σε άλλο παράθυρο σε νέο URL. / Η καταχώρηση φιλοξενείται και στο παρακάτω σύνδεσμο με εικόνες:
http://nasosgr.forumup.gr/index.php?mforum=nasosgr διαβάστε περισσότερα...

18 Απρ 2008

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ


Λαμία, 18.4.2008

Σε Συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιθανθρακικών μονάδων στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται τα σχετικά τεύχη των Διακηρύξεων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ΔΕΗ επιμένουν στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Πέρα από τα γενικότερα θέματα της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας μας, του τεράστιου ζητήματος των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της συνέχισης της εξάρτησης από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες, τονίζουμε ότι η περιοχή της Λάρυμνας έχει περιέλθει σε συνθήκες ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής. Το εργοστάσιο λιθάνθρακα θα είναι το τέλος της.

Το λιμάνι και η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του Ευβοϊκού ακυρώνει οποιαδήποτε τουριστική προοπτική των παράκτιων ζωνών και στις δύο πλευρές, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Κανένα τέτοιο εργοστάσιο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, την αλιεία, την γεωργία και τις άλλες ήπιες δραστηριότητες των κατοίκων.

Οι χαλαρές, είναι γεγονός, αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής της Λάρυμνας, σε σχέση με τις δυναμικές αντιδράσεις άλλων περιοχών (Μαντούδι, Άσπρα Σπίτια, Αλμυρός, Καβάλα, Αστακός), δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ. Έτσι το γεγονός ήταν αναμενόμενο, μετά μάλιστα και τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας. Ο κ Χειμάρας είναι ο μόνος από τους έξι νομάρχες των νομών, στους οποίους μεθοδεύεται η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων, που δεν έστειλε απάντηση σε πρόσφατο ερωτηματολόγιο της οργάνωσης της WWF

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στην πολυκεντρική ισόρροπη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, στον αποκλεισμό της κατασκευής νέων ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, στη στήριξη και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με έμφαση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον οικιακό τομέα, στον τερματισμό των άμεσων ή έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, στην απαγόρευση πώλησης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, στην ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και εφαρμογής για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, αλλά και στα άμεσα μέτρα περιορισμού της σπατάλης και εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην κατοικία, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεγάλης κλίμακας, με έμφαση τα σχολεία

Η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα είναι η μεγάλη υποχρέωση της εποχής μας

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 6977261256 διαβάστε περισσότερα...

6 Απρ 2008

Πρωτοβουλία Οικολογικής Γεωργίας στη Λαμία:
Συνάντηση εργασίας

Στις 2-4-08 έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Λαμίας, η οποία διήρκησε από τις 08 - 10.30 μμ .

Μετά από γόνιμο διάλογο η συγκέντρωση κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

Α. Η Οικολογική Γεωργία αποσκοπεί στην παραγωγή προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή άλλων επικίνδυνων φυσικών μεθόδων. Εφαρμόζει όλες τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας αλλά και εκείνες τις σύγχρονες που δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα ή επιβάρυνση στα προϊόντα. Είναι άρρηκτα δεμένη µε τις διατροφικές ανάγκες του παραγωγού και της κοινότητάς του της περιοχής που βρίσκεται το κτήμα. Έχει άμεση σύνδεση µε την παραδοσιακή κτηνοτροφία και πτηνοτροφία. Ενεργειακά αποσκοπεί στο να στηρίζεται στις φυσικές πηγές ενέργειας (ήλιος – αέρας - επιφανειακά ύδατα - βροχή). ΔΕΝ πρέπει να παράγει χημικά και τοξικά απόβλητα οποιασδήποτε μορφής.

Β. Δημιουργία Επταμελούς Ομάδας η οποία θα ασκεί εκπροσώπηση της Π.Ο.Γ όπου είναι αναγκαίο εφαρμόζοντας αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Η σύνθεσή της είναι:

1. Γερογιάννης Λουκάς τηλ 6979664049
2. Κικής Δημήτριος τηλ. 6974398481
3. Παπαλέξη Ιουλιέτα τηλ 6938047462
4. Παπαγεωργίου Χριστίνα τηλ 6947151744
5. Παρλαβάτζας Γιώργος τηλ. 6973861864
6. Στασινός Κώστας τηλ 6976860719
7. Σταμέλλος Στέφανος τηλ. 6977261256

Γ. Το έργο της Επιτροπής αλλά και όλων των μελών της Ομάδας θα κινηθεί στους παρακάτω άξονες:
1. Προετοιμασία και διοργάνωση της 15ης Πανελλήνιας Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στις 25 - 26 - 27 Σεπτεμβρίου 2008 στην Λαμία
2. Συγκρότηση τοπικής Ομάδας Παραγωγών Οικολογικών Προϊόντων στη Φθιώτιδα και την στήριξή τους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διάθεσης με τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων εργασίας, ημερίδων κλπ.
3. Δημιουργία Τοπικής Λαϊκής Αγοράς Οικολογικών Προϊόντων στη Λαμία.
4. Πανελλαδική διασύνδεση όλων των Παραγωγών Οικολογικών Προϊόντων και την προώθηση της Οικολογικής Γεωργίας συνολικά.

Για την Προώθηση των παραπάνω σκοπών η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ στη Λαμία καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να στηρίξει την Προσπάθεια με τον τρόπο που μπορεί. διαβάστε περισσότερα...