Follow @SStamellos

12 Μαρ 2009

ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

11.03.2009

Νεκρά ψάρια έβγαλαν σήμερα με τον “αργαλειό” οι οστρακοαλιείς της Αγίας Μαρίνας στη Στυλίδα σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2-3 μέτρων. Ως τώρα, όπως λένε και οι ίδιοι, συναντούσαν κάποιες φορές νεκρά αφρόψαρα. Όμως τώρα τους ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός, γιατί μιλάμε πια για “πατόψαρα”, ψάρια που τρέφονται και ζουν στον πυθμένα, τσιπούρες, λυθρίνια, λαυράκια κλπ. Άρα σημαίνει ότι η αιτία βρίσκεται στο βυθό και στον πυθμένα, η οποία αιτία μπορεί να “μείνει” και να είναι μόνιμη απειλή, τόσο για τα ψάρια όσο και για τα όστρακα.

Με έντονη ανησυχία οι ψαράδες ενημέρωσαν την αρμόδια Διεύθυνση Αλιείας του Νομού, υπάλληλοι της οποίας πήραν δείγματα για να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι και να εντοπιστεί η αιτία του θανάτου των ψαριών.

Διαπιστώνουμε και επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά την μόνιμη απειλή του Μαλιακού από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη διαχείριση των λυμάτων, την ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία βιομηχανιών και ελαιοτριβείων, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Πιθανόν αυτή τη φορά η ποσότητα του νερού που “κατέβασε” το ποτάμι να καθάρισε όλες τις βρωμιές, οι οποίες ρυπάνανε το βυθό και οδήγησαν στο θάνατο των ψαριών. Πιθανόν κάποιο εργοστάσιο. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει “γεγονός χωρίς αιτία”



Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: