Follow @SStamellos

11 Ιαν 2011

Η κατανάλωση ενέργειας στη Φθιώτιδα και στην Περιφέρεια

  Στατιστικά κατανάλωσης ενέργειας 
από την Ελληνική Στατιστική Αρχή
Συνημμένα δείτε δύο πίνακες που αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (σε χιλιάδες kwh) 1) στην Περιφέρεια Στερεάς κατά Περιφ Ενότητα (Νομό) και 2) στην Περιφ Ενότητα (Νομό) Φθιώτιδας, κατά κατηγορία (οικιακή, εμπορική, βιομηχανική, γεωργική, δημόσιο, φωτισμός δρόμων) και ποσοστό επί του συνόλου.
Είναι επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

Σε ό,τι αφορά στη Φθιώτιδα, με μια ματιά μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η βιομηχανία καταναλώνει περίπου τα 2/3 της καταναλισκόμενης ενέργειας.
Επίσης φαίνεται η μείωση της κατανάλωσης στον τομέα της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, που είναι αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης του Νομού με το κλείσιμο σημαντικών μονάδων, όπως το SOULIS

Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, περίπου τη μισή κατανάλωση την έχει η Βοιωτία, λόγω της Βιομηχανικής Περιοχής που φιλοξενεί.

Ένα πρόχειρο συμπέρασμα είναι το πόσο δύσκολο είναι να επηρεαστεί η μείωση της κατανάλωσης (ή της σπατάλης) της ενέργειας με προσπάθειες στον οικιακό ή στον δημόσιο τομέα. Αντίθετα οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στην ενεργοβόρα βιομηχανία (πχ ΛΑΡΚΟ) με τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό ή αντικατάσταση ενεργοβόρων τμημάτων.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν το πού πάει η “Πτολεμαίδα” και η “Μεγαλόπολη” …

Καλό θα ήταν αν είχαμε και την παραγωγή ανά κατηγορία και ανά Περιφ. Ενότητα για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον επιμερισμό του στόχου του 20-20-20, (μείωση σπατάλης – μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ) Σήμερα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή γενικά (μίγμα καυσίμου για όλη τη χώρα) η ΔΕΗ δίνει τα εξής στοιχεία:

Λιγνιτική παραγωγή  : 47,34%     Πετρελαϊκή       : 8,58 %
Φυσικού αερίου        : 17,67%      Υδροηλεκτρική :10,64%
ΑΠΕ                           : 6,44%        Διασυνδέσεις   : 9,34%

Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: