Follow @SStamellos

29 Αυγ 2008

Καταγγελίες κατοίκων του Αυλακίου Φθιώτιδας για την MACOLIVE.
Αναγκαία η λειτουργία Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στη ΝΑΦ

Η ανάγκη δημιουργίας αμιγούς Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας αναδεικνύεται καθημερινά. Είναι τόσα και τέτοια τα περιβαλλοντικά - οικολογικά προβλήματα, που ο απλός πολίτης νοιώθει ότι είναι πλήρως εγκατελειμένος στην τύχη και στις διαθέσεις των όποιων ασυνείδητων, "έξυπνων" και φυσικά του κυνηγητού του κέρδους.
Επίσης αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η ανάγκη της λειτουργίας ενός ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ σε όλο το Νομό, με σκοπό να δέχεται καθημερινά τις όποιες καταγγελίες, να τις προσεγγίζει επιστημονικά με τους κατάλληλους επιστήμονες, να τις τεκμηριώνει και να τις προωθεί στους αρμόδιους φορείς και να διερευνά μαζί τους την αντιμετώπισή τους

Η ρύπανση σήμερα του περιβάλλοντος από τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες είναι απαράδεκτη. Η λειτουργία τέτοιων οχλουσών επιχειρήσεων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα την όχλησή τους από διάφορες αιτίες, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, είναι απαράδεκτη. Έχουμε τέτοια παραδείγματα στο νομό μας την ΕΛΚΕ, την ΑΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ, δεκάδες ελαιοτριβεία και τώρα εμφανίστηκε και η περίπτωση της MACOLIVE, η οποία λειτουργεί δίπλα στο Αυλάκι Στυλίδας
Οι κάτοικοι του χωριού είναι ανάστατοι τόσο για τις μυρωδιές, όσο και για τον τρόπο διάθεσης των αποβλήτων του εργοστασίου. Ήδη έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες και συγκεντρώνουν υπογραφές για ανάλογες προσφυγές.
Το μεγάλο θέμα είναι τί κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Εφαρμόζεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τι προβλέπει για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων, τί προβλέπει για τις δυσοσμίες. Έχουμε την πληροφορία ότι η Μελέτη αναφέρει για ελεύθερη διάθεση μετά από επεξεργασία. Αν είναι έτσι, τότε αυτοί που την ενέκριναν πρέπει να λογοδοτήσουν και καλό θα είναι να τους καλέσουν οι φορείς του χωριού στη λαική τους συνέλευση για να δώσουν εξηγήσεις.
Παραθέτουμε την επιστολή κατοίκων του Δ Δ Αυλακίου, όπως τη λάβαμε

«Μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστάσιου επεξεργασίας ελιάς, που βρίσκεται στο δρόμο από τη Λαμία προς Στυλίδα (παλιά εθνική), στα όρια του Δ.Δ. ΑΥΛΑΚΙΟΥ, το χαντάκι που είναι μπροστά στο εργοστάσιο είναι κατάμαυρο από τα απόβλητα του εργοστασίου και η δυσοσμία πνίγει την περιοχή.

Στο εργοστάσιο υπάρχει βιολογικός καθαρισμός ο οποίος όμως δεν πρέπει να έχει λειτουργήσει, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που το φωτογραφήσαμε και που το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά.

Τα απόβλητα του εργοστασίου συγκεντρώνονται σε μια τεράστια γούρνα που είναι στο πίσω μέρος του εργοστασίου (στη φωτογραφία η γούρνα ήταν γεμάτη) και ρίχνονται χωρίς καμία επεξεργασία στο αποστραγγιστικό χαντάκι που περνά μπροστά από το εργοστάσιο Τώρα που καταλήγουν; Στον υδροφόρο ορίζοντα, στον Μαλιακό, ποιος ξέρει!!!

Το ότι ο βιολογικός δεν έχει λειτουργήσει φαίνεται πεντακάθαρα στις φωτογραφίες. Αν είχε μπει σε λειτουργία θα ήταν κατάμαυρος από το χρώμα των λυμάτων.
Στις φωτογραφίες που σας στέλνουμε, φαίνεται ο βιολογικός, το κατάμαυρο χαντάκι και η γούρνα.. Για την οσμή μια επίσκεψη επί τόπου θα σας πείσει.

Ίσως θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, Αυτοί βέβαια δεν μπορεί να είναι οι τοπικοί άρχοντες (πρόεδρος Δ.Δ. Αυλακίου και σύμβουλοι), γιατί με «δωράκι» της επιχείρησης, δροσίζονται στο γραφείο του Δ.Δ. Αυλακίου και ίσως νιώθουν υποχρεωμένοι, ούτε η Δήμαρχος Στυλίδας.

Οι άνθρωποι αυτοί μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που τους κάνουν την τιμή και τους εκλέγουν στις θέσεις που είναι, γιατί διαφορετικά, κάτι θα είχαν κάνει και θα είχαν σταματήσει την λειτουργία του εργοστασίου μέχρι τουλάχιστον να παρθούν όλα τα αναγκαία περιβαλλοντολογικά μέτρα. Σίγουρα δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του εργοστασίου ούτε ζητάμε να κλείσει. Και πρέπει να ληφθούν τώρα που είμαστε στην αρχή, τώρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα.
Ζητάμε απλά να ληφθούν από την πολιτεία όλα τα απαραίτητα μέτρα που να προστατεύουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον και τα οποία είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί και το εργοστάσιο, αν θέλει να συνυπάρξουμε.

Υστερόγραφο: αναφέρουμε μόνο το Δ.Δ. Αυλακίου γιατί η «μπόχα» είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο χωριό.»

Σ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: