Follow @SStamellos

3 Μαρ 2011

Ρεπορτάζ από την τεχνητή λίμνη του Βελά στην περιοχή Καραβομύλου

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εκτός των πλημμυρών στις περιουσίες των κατοίκων διαπιστώνονται πλέον και προβλήματα στο οδόστρωμα. Οι αρμόδιοι επί ένα χρόνο «πέρα βρέχει»…

Σα να μην πέρασε μια μέρα… Με τον τρόμο ζούνε και πάλι οι κάτοικοι στην Κουβέλα Στυλίδας οι οποίοι βλέπουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, ακριβώς ένα χρόνο μετά. Φούσκωσε και πάλι ο Βελάς δημιουργώντας τις μεγάλες λιμνοδεξαμενές βάθους 40 μέτρων από τις παράνομες αμμοληψίες που διενήργησε πέρυσι η ΑΤΤΙΚΑΤ, και οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ! Οι κάτοικοι του παραλιακού συνοικισμού της Κουβέλας ζουν με την αγωνία αν θα ξαναζήσουν τον περσινό εφιάλτη, να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Ρεπορτάζ: Παύλος Γ. Σφέτσας

Τι είχε συμβεί πέρυσι

Το θέμα είχε αναδείξει ο «Π» με εκτενές και[...] συνεχές ρεπορτάζ από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 και έπειτα, μέσω της ιστοσελίδας του και της έντυπης έκδοσής του. Τι είχε συμβεί τότε; Οι αυλές γέμισαν λύματα από τους υπόνομους που ξεχειλίζαν λόγω της αμμοληψίας που διενήργησε η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ περί τα δύο χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο τμήμα που κατασκεύαζε τη νέα γέφυρα του ΠΑΘΕ, πριν τα παρατήσει και φύγει λόγω χρεωκοπίας. Κάτω από τη νέα αυτή γέφυρα διενεργήθηκε μεγάλη ποσότητα παράνομης –όπως και οι ίδιοι ομολόγησαν- αμμοληψίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες λιμνοδεξαμενές βάθους 40 μέτρων.

Πριν γίνουν τα έργα αυτά, το χειμώνα όταν έβρεχε, το ποτάμι δεν κρατούσε τα νερά τα οποία διαχέονταν φυσιολογικά στη θάλασσα. Οι αμμοληψίες όμως είχαν σαν αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά η στάθμη των υπόγειων υδάτων, να δημιουργηθεί ένας επιφανειακός υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος είναι εύκολος να διεισδύσει και να φτάσει ως τη θάλασσα με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν οι υπόνομοι. Η Κουβέλα έχει απορροφητικούς υπονόμους και το φούσκωμα από τις λίμνες της αμμοληψίας σήκωσε τα λύματα στην επιφάνεια και αυτά διαχέονταν στη θάλασσα του Μαλιακού.

Τότε ξεκίνησε το… δούλεμα με το μπαλάκι των ευθυνών. Ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Κορμάζος τα ‘ριχνε στη Νομαρχία λέγοντας ωστόσο ότι «εμπλουτισμός θέλω να υπάρχει αλλά από εκεί και πέρα δεν έχω καμία συμμετοχή, ούτε άδειες ούτε τίποτα». Η αρμόδια πρώην νομαρχία Φθιώτιδας έκανε την… πάπια και χάιδευε τ’ αυτιά της εταιρείας, ζητώντας απλά να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Ούτε λόγος για ευθύνες, παρά το γεγονός ότι ο τότε εργοταξιάρχης του έργου, Κωνσταντίνος Σκούρτης, μάς διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζόταν άδεια, καθώς έγινε διευθέτηση με τον Δήμαρχο, μιας και ο κ. Κορμάζος «έχει κάνει μελέτη για να το χρησιμοποιήσει ως λιμνοδεξαμενή».

Δυστυχώς όμως δικαιωθήκαμε! «Όπως το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς δε νομίζουμε να υπάρξει τελικά και υπεύθυνος» γράφαμε τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, όπερ και εγένετο! Το δούλεμα πήγαινε «σύννεφο» από τους αρμόδιους ανευθυνοϋπεύθυνους που είχαν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο συνέβαινε για χρόνια!

Κι ενώ έλεγαν στους κατοίκους ότι θα φτιαχτούν στραγγιστήρια, ένα μόνο έγινε κι αυτό οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν δουλεύει! Κι ενώ έλεγαν ότι θα αποδοθούν ευθύνες εφαρμόστηκε αυτό που έλεγε ο πρώην νομάρχης, Θανάσης Χειμάρας, στην συνάντηση με την εταιρεία πως «αν εφαρμοστούν όλα κατά γράμμα στην Ελλάδα δεν γίνεται κανένα έργο»! Κι ενώ σε νομαρχιακό συμβούλιο τότε ο πρώην αντινομάρχης, Ηλίας Κυρμανίδης, έκανε λόγο για «συζητήσεις κάτω από το τραπέζι και συμφωνίες με πολλά μηδενικά δήμων και εταιριών», κανείς δεν συγκινήθηκε!

Δείτε εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ αναλυτικά τις περσινές εξελίξεις στο θέμα.

Στο ίδιο έργο θεατές

Οι βροχές των τελευταίων ημερών φούσκωσαν το ποτάμι του Βελά πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πέρυσι τέτοιο καιρό. Σ’ αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι ο Βελάς ποτέ δεν επανήλθε στην φυσική του κατάσταση. Πλέον είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Ο άλλοτε γενικός διευθυντής της νομαρχίας Φθιώτιδας, σημερινός γενικός διευθυντής της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Τσάμπρας, επιμένει πάντως ακόμη ότι «επιστημονικά είναι δεδομένο ότι δεν συμβάλει ό,τι συμβαίνει στο ποτάμι με ό,τι γίνεται στην Κουβέλα».

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Τσάμπρα τον ρωτήσαμε τι έγινε με την αποκατάσταση που ακούγαμε πέρυσι αλλά και τις ευθύνες που θα αποδίδονταν. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Η ΑΤΤΙΚΑΤ δεν υφίσταται πλέον και δεν μπορείς να επιβάλεις κυρώσεις. Όταν ξαναφέρουν συνεργείο να συνεχιστεί το έργο θα κάνουν ό,τι τους ζητήσουμε. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα διαφανεί τι θα γίνει. Με ενδιαφέρει να γίνει το έργο και όχι να ρίξουμε πρόστιμο γιατί κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Κουβέλας».

Ως οφείλαμε ζητήσαμε και την άποψη του δήμου Στυλίδας, και συγκεκριμένα του αντιδημάρχου, αρμόδιου για θέματα στην δημοτική ενότητα Εχιναίων, Χρήστου Χασιώτη, ο οποίος εντόπισε κι άλλα προβλήματα κατά την επιτόπια επίσκεψή του στον παραθαλάσσιο οικισμό. «Μόνο προβλήματα δημιουργεί κάτι τέτοιο σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή, διότι από τη φύση τους τα νερά στην Κουβέλα είναι επιφανειακά. Μ’ αυτό το φράγμα εμπλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας με συνέπεια κατοικίες και αγροκτήματα να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε επίσκεψή μου στην Κουβέλα διαπίστωσα ότι υπάρχουν πλημμυρισμένα οικόπεδα, αυλές σπιτιών και νερά να τρέχουν στους δρόμους. Αυτό δημιουργεί φθορά στο οδόστρωμα και γενικότερα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο οδόστρωμα με λακούβες και διάβρωση της ασφάλτου», τόνισε αρχικά στον «Π» ο κ. Χασιώτης.

«Επίσης τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους διερχόμενους οδηγούν που πάνε στον παραλιακό οικισμό. Σε απόσταση 500 μέτρων πιο πάνω είναι το εν λόγω φράγμα. Τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας;» διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος και κατέληξε λέγοντας: «Είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται η περιφέρεια. Με τη δική μας συνεργασία θέλουμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους της περιοχής».

Την άποψή του καταθέτει στον «Π» και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αχινού, Γιώργος Αλεξόπουλος. «Από τη στιγμή που έγινε η παρέμβαση, μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι η κατάσταση πλέον έχει γίνει τραγική. Επισκέφθηκα το σημείο που έγινε η αμμοληψία και διαπίστωσα αυτό που λένε οι κάτοικοι. Θεωρώ ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκαταστήσει την παρέμβασή της στο Βελά διότι δεν προσφέρει κάτι ωφέλιμο στην περιοχή, αντιθέτως μόνο προβλήματα δημιουργεί».

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως επί ένα χρόνο για μια παράνομη αμμοληψία δεν βρέθηκε ποτέ ένοχος. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως επί ένα χρόνο οι κάτοικοι υφίστανται την αναλγησία των υπευθύνων οι οποίοι δεν αποκαθιστούν το πρόβλημα. Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε εκτός του «άξιος ο μισθός τους»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: