Follow @SStamellos

17 Μαρ 2011

Έφοδος και συλλήψεις σε εργοστάσιο χάρτου στη Κ. Τιθορέα

http://www.lamiareport.gr
Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011 23:02

-Βρήκαν επικίνδυνα υλικά και το σφράγισαν
-Συνελήφθησαν 6 άτομα, αναζητείται ο ιδιοκτήτης
-Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος

Αιφνιδιαστικό έλεγχο–αυτοψία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί άνδρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών μαζί με Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής χάρτου, που βρίσκεται στο 58ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας- Λιβαδειάς στην κάτω Τιθορέα.
Η επιχείρηση έγινε με εντολή του [...]Εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του ελέγχου – αυτοψίας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

-Η εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

- Ανευρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένων στερεών αποβλήτων (κατεστραμμένα οχήματα, σκάφη, μεταλλικά αντικείμενα, απόβλητα χάρτου – χαρτοποιίας, καμένες συσκευασίες, καθώς και ελαιώδη και πετρελαιοειδή υλικά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα). Τόσο τα στερεά όσο και τα υγρά απόβλητα βρέθηκαν αναμεμειγμένα στο χώρο της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και στον προαύλιο χώρο.

- Η εγκατάσταση παρήγαγε φύλλα χάρτου βιβλιοδεσίας και χάρτινες βάσεις (ταψάκια) ειδών ζαχαροπλαστικής χρήσεως, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη ελέγχου ποιότητας της πρώτης ύλης.

-Δεν είχε εγκατασταθεί κανένα σύστημα πυρόσβεσης, ενώ η εγκατάσταση λειτουργούσε σε γεωργική έκταση (ελαιώνες) και κάτω από διερχόμενα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

- Η ανεξέλεγκτη διάθεση και ανάμειξη των στερεών και υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης, καθώς και του παραγόμενου προϊόντος, δημιουργούσε κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον.

- Λήφθηκαν δείγματα από το παραγόμενο προϊόν των δισκίων ζαχαροπλαστικής, προκειμένου να αποσταλούν για εργαστηριακές αναλύσεις, για την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών, άνω των επιτρεπτών ορίων.

Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων δύο ως υπεύθυνοι της εγκατάστασης και τέσσερις αλλοδαποί εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας στερείται παντελώς ταξιδιωτικών εγγραφών, ενώ αναζητείται ο ιδιόκτητης της δραστηριότητας (πατέρας των δύο ημεδαπών).

Οι ανωτέρω με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: