Follow @SStamellos

29 Μαρ 2011

Έρριξαν δέρματα προβάτων σε ρέμα κοντά στην Αταλάντη

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011
Απαράδεκτη ρίψη δερμάτων προβάτων σε ρέμα δίπλα από πολυσύχναστο οδικό άξονα.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 και διακρίνονται τα δέρματα προβάτων πεταμένα δίπλα σε υδροφόρο ορίζοντα και συγκεκριμένα στο γεφυράκι του δρόμου Αταλάντη - Μεγαπλάτανος.


Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Αταλάντης, έχοντας αναπτύξει σημαντική περιβαλλοντική δραστηριότητα κατ' όλη την διάρκεια λειτουργίας του (Πρόγραμμα "Ενεργοί Νέοι, Πράσινη Πόλη" της Γ.Γ.Ν.Γ, ημερίδες περιβαντολλογικού ενδιαφέροντος, αναδάσωση δασών), καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες, κρίνοντας παράλληλα τις κινήσεις ατόμων που ασχολούνται με την διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, ως απαράδεκτες.


Λουκάς Ασκητόπουλος
Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν)
Δήμου Αταλάντης

*Aναδημοσίευση από το: LOKRIS NEWS +: Απαράδεκτη ρίψη δερμάτων προβάτων σε ρέμα δίπλα από πολυσύχναστο οδικό άξονα. http://lokrisnews.blogspot.com/2011/03/blog-post_7491.html#ixzz1I0ZnJHzB διαβάστε περισσότερα...

24 Μαρ 2011

Ο Σύλλογος Γυναικών Μεξιατών στο Πλατανόδασος Σπερχειού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΞΙΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το περασμένο Σάββατο, ο Σύλλογος Γυναικών Μεξιατών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που συμπίπτει με την πρώτη μέρα της άνοιξης, 21 Μαρτίου 2011, διοργάνωσε εκδήλωση σε χώρο του Πλατανόδασους Σπερχειού, στα διοικητικά όρια των Μεξιατών.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η [...]δημόσια έκφραση της απαίτησής μας για ένα δάσος απαλλαγμένο από τις απειλές που αντιμετωπίζει και τον συμβολικό καθαρισμό του από τα σκουπίδια και τα φυσίγγια των κυνηγών.

Το σύνθημά μας ήταν: «Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο Πλατανόδασος και το θέλουμε ελεύθερο από απειλές».

Συμμετείχαν: ο Δήμος Λαμίας, το Δασαρχείο Φθιώτιδας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κομποτάδων, η ομάδα πολιτών «ΠΑΡΟΝΤΕΣ», ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, η Κίνηση «Μαλιακός SOS» και πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής.

Στο σημείο της εκδήλωσης, ο Δασάρχης Φθιώτιδας κ. Ν. Περδικάκης και ο Αντιδήμαρχος Λαμίας κ. Κ. Μουστάκας έγιναν δέκτες προτάσεων από τους ενεργοποιημένους φορείς και πολίτες, που αφορούν την προστασία της παραποτάμιας περιοχής, μεταξύ των γεφυρών Κομποτάδων και Λουτρών Υπάτης, στην οποία αναπτύσσεται ένα ανεκτίμητης αξίας φυσικό οικοσύστημα.

Τα σκουπίδια φορτώθηκαν σε αυτοκίνητο του Δήμου Λαμίας και μεταφέρθηκαν στον νόμιμο σκουπιδότοπο.

Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε με την εθελοντική παρουσία μας τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την προστασία της περιοχής και την ανάδειξή της σε περιαστικό πόλο δασικής αναψυχής, συνδυαζόμενη με πιθανές, συμβατές, ανθρώπινες δραστηριότητες.



Μεξιάτες 21 Μαρτίου 2011

διαβάστε περισσότερα...

18 Μαρ 2011

Συμβολή στη συζήτηση της απόφασης για τη διαχείριση των λυμάτων στο Δήμο Στυλίδας

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
του Δημήτρη Βέττα

Ενόψει της συζήτησης για την αποχέτευση του νέου Δήμου Στυλίδας, θεώρησα σκόπιμο να εκθέσω τους προβληματισμούς μου σχετικά, προκειμένου να συμβάλω, όσο μπορώ, στη λήψη της προσφορότερης για την περιοχή και τους δημότες απόφασης.

Η αποχέτευση στα όρια του νέου Δήμου και σε συνθήκες Καλλικράτη, απαιτεί γνώση του προβλήματος και πολιτική βούληση για να δοθεί λύση οριστική και αποτελεσματική.

Για να παρθεί απόφαση ρεαλιστική και βιώσιμη, χρειάζεται να [...]ενημερωθούν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με επαρκή στοιχεία, που θα επιτρέπουν τη διαμόρφωση θέσης για θετική ή αρνητική ψήφο.

Με το σημείωμα αυτό θα προσπαθήσω, στο μέτρο του δυνατού, να δώσω στοιχεία, όσα μπόρεσα να συγκεντρώσω, που ελπίζω να βοηθήσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους να προβληματιστούν και να απόφασίσουν, όσο γίνεται, πιο αντικειμενικά και υπεύθυνα για το καλό του Δήμου.

Η αποχέτευση στα όρια του Δήμου, αν δεν υπήρχε διαμορφωμένη κατάσταση, έπρεπε να αντιμετωπιστεί συνολικά. Αυτό κατά τη γνώμη μου σήμερα δεν μπορεί να γίνει.

ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
Στο Δ. Διαμέρισμα Στυλίδας η κατάσταση είναι διαμορφωμένη. Υπάρχει σχετική υποδομή :
-Έχει κατασκευαστεί μέρος του αποχετευτικού δικτύου (+ 40 % και πλέον) και

-Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού (Δυτικά του Δ. Διαμερίσματος).

Στα Υπόλοιπα (δεκαπέντε) Δ Διαμερίσματα δεν υπάρχει καμία σοβαρή υποδομή.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν προσφέρεται για πολλές λύσεις. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες. Να τις δούμε μία μία.

Α. Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης στα όρια του νέου Δήμου με :
Α1. Ενιαίο αποχετευτικό Δίκτυο για όλα τα Δ Διαμερίσματα, με μία μονάδα Βιολογικού καθαρισμού ή
Α2. Ομαδοποίηση Δ Διαμερισμάτων πχ :
α) Καραβόμυλος, Αχινός, Ράχες, Παλιοκερασιλά, Αχλάδι.
β) Πελασγία, Βαθύκοιλο, Παραλία Πελασγίας, Μύλοι.
γ) Στυλίδα, Αυλάκι, Αγία Μαρίνα, Νεράιδα, παραλιακοί Οικισμοί.
δ) Γλύφα.
ε) Λογγίτσι.

Η πρόταση της ομαδοποίησης είναι ενδεικτική. Η λύση που θα επιλέξουμε σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αποτέλεσμα μελέτης που μπορεί να μας κάνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου. Οι Υπηρεσίες μας μπορούν, αρκεί να τις εμπιστευτούμε.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ - ΜΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ
Α1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;
Η λύση αυτή θα μπορούσε να συζητηθεί, αν δεν υπήρχε σε εξέλιξη το αποχετευτικό δίκτυο του ΔΔ Στυλίδας και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Το δεδομένο αυτό επηρεάζει αποφασιστικά τη σκέψη για ενιαία αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος του Δήμου, διότι υπάρχει η υφιστάμενη υποδομή, όπως θα φανεί στη συνέχεια.

Το αποχετευτικό δίκτυο του ΔΔ Στυλίδας έχει προσανατολισμό προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και η μεταφορά των λυμάτων με τη βοήθεια του υφιστάμενου δικτύου μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ προς την κατεύθυνση αυτή (Δυτικά). Η μεταφορά των λυμάτων προς άλλη κατεύθυνση, μέσα από το υφιστάμενο δίκτυο δεν μπορεί τεχνικά να γίνει (η μεταφορά υγρών μέσω δικτύου, όπως αυτό που έχει κατασκευαστεί στο ΔΔ Στυλίδας, δεν μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση).

Με δεδομένο ότι ο βασικός αγωγός του αποχετευτικού δικτύου του ΔΔ Στυλίδας είναι προσανατολισμένος Δυτικά, η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης στα όρια του νέου Δήμου μπορεί να αντιμετωπιστεί:

1. Με τη μεταφορά όλων των λυμάτων στην περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού του ΔΔ Στυλίδας ή

2. Να αχρηστευτεί ο κύριος αγωγός του ΔΔ Στυλίδας και να αντικατασταθεί με νέο, με κατεύθυνση τη θέση που θα οριστεί για τις εγκαταστασεις του νέου Βιολογικού καθαρισμού.

Η λύση αυτή απαιτεί :
α. Μελέτη δικτύων, εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, περιοχής μέσα στην οποία θα εγκατασταθεί ο βιολογικός καθαρισμός, απόδέκτη αποβλήτων βιολογικού καθαρισμού κ.λπ.
β. Εξασφάλιση Χρηματοδότησης του έργου συνολικά.

Είναι μια πρόταση που ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης στα όρια του ΔΔ Στυλίδας.

Α2. Η ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ Δ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.
Η πρόταση της ομαδοποίησης μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και οι Υπηρεσίες μας να μας δώσουν προτάσεις γύρω από ενώσεις Δ Διαμερισμάτων, για να αντιμετωπιστεί το αποχετευτικό πρόβλημα. Θα χρειαστούν πολλές συνεδριάσεις γι΄αυτό. Ειδικότερα :

Α.2.1 Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Δ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Το αποχετευτικό δίκτυο του ΔΔ Στυλίδας έχει προχωρήσει σημαντικά. Υπάρχουν: Δίκτυο και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

Το τμήμα του αποχετευτικού δικτύου που έχει κατασκευαστεί είναι μεγαλύτερο από 40 %.

Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού έχουν παραληφθεί και σύμφωνα με το πιστοποιητικό παραλαβής μπορεί να λειτουργήσει!!. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να αναρωτηθούμε: αφού είναι σε κατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει, γιατί δεν λειτουργεί; Τι εμποδίζει τη λειτουργία του;

Εάν οι εγκαταστάσεις μπορούσαν να λειτουργήσουν, έπρεπε εδώ και χρόνια να μπουν σε λειτουργία. Δε χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα το δίκτυο και μετά να μπει σε λειτουργία το σύστημα συνολικά (σ΄ όλες τις πόλεις δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις...).

Α.2.2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ;

Εάν κάποιος επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Δ Διαμέρισμα Στυλίδας, εύκολα θα διαπιστώσει αυτό που όλοι οι πολίτες του ΔΔ Στυλίδας κουβεντιάζουν. ΟΙ εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, η στεγανότητα των δεξαμενών έχει τρωθεί κ.λπ

Για τις εγκαταστάσεις αυτές δεν υπάρχει αποδέκτης των λυμάτων [η θέση (ΒαΪνόρεμα) και ο τρόπος που αναφέρει η υπάρχουσα μελέτη δεν έγινε αποδεκτή] που θα προκύπτουν μετά την επεξεργασία. Οι αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί δεν ισχύουν. Χρειάζεται έγκριση νέας μελέτης, με βάση την οποία θα προσδιορίζεται ο αποδέκτης των απόβλητων που θα προκύπτουν από το βιολογικό καθαρισμό. Ο αγωγός πρέπει να είναι υποθαλάσσιος και να καταλήγει σε περιοχή όπου το βάθος της θαλασσας να είναι μεγαλύτερο από 80 μέτρα, για να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος. Η όλη διαδικασία είναι δυσχερής, αν όχι αδύνατη.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Πριν αποκλειστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, χρειάζεται απαραίτητα να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος, μία των οποίων είναι και το κόστος μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης των λυμάτων και λειτουργίας του. Πόσο επιβαρύνει το Δημότη;

Από στοιχεία που έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, το κόστος λειτουργίας του βιολογικού Καθαρισμού ανέρχεται σε 1,6 Eu ανά κυβικό μέτρο λύματος (δεν συμπεριλαμβάνονται η διάθεση των υγρών μετά την επεξεργασία, η συντήρηση, οι επισκευές κ.λπ).

Εάν ληφθούν υπόψη οι παράμετροι που προαναφέρθηκαν, καθώς και άλλοι που τυχόν θα υπάρξουν, σκόπιμο είναι η επανεξέταση του προβλήματος : αποχετευτικό δίκτυο ΔΔ Στυλίδας - εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, να τεθεί στην κρίση των Δημοτικών Συμβούλων

Η περιπέτεια του βιολογικού καθαρισμού Καμένων Βούρλων δεν πρέπει να επαναληφθεί και στη δική μας περίπτωση.

Β. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ;

Υπάρχει η πρόταση που συζητήθηκε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση που θέλει τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του ΔΔ Στυλίδας με το αποχετευτικό δίκτυο της Λαμίας.

Πριν αναλύσουμε το πρόβλημα αυτό, χρειάζεται να δοθούν παραδείγματα παρόμοιων λύσεων. Έτσι για παράδειγμα τα αποχετευτικά δίκτυα όλων των Δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής λειτουργούν στα πλαίσια της ΕΥΔΑΠ και μεταφέρονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις στη Ψυτάλλεια. Τα αποχετευτικά δίκτυα των Δ Διαμερισμάτων Ανθήλης, Σταυρού, Αγίας Παρασκευής, Ροδίτσας κ.λπ χρησιμοποιούν το αποχετευτικό δίκτυο και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας και λειτουργούν στα πλαίσια της ΔΕΥΑΛ.

Με τα πιο πάνω παραδείγματα προσπάθησα να διασκεδάσω τις επιφυλάξεις κάποιων Δημοτικών Συμβούλων, που θεωρούν ότι μια τέτοια σχέση με τη ΔΕΥΑΛ δημιουργεί συνθήκες εξάρτησης του ΔΔ Στυλίδας από τις επιλογές της ΔΕΥΑΛ (πολιτική τιμολόγησης, κ.λπ).

Η πρόταση αυτή, κατά τη γνώμη μου, εκτός από το ότι λύνει το πρόβλημα της αποχέτευσης των Δ Διαμερισμάτων Στυλίδας, Αυλακίου και Αγίας Μαρίνας σε σύντομο χρονικό διάστημα (18 - 24 μήνες), μάς εξασφαλίζει και την απαραίτητη τεχνογνωσία που χρειάζεται.

Γ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση θέσης θετικής ή αρνητικής είναι αυτά που αφορούν το τίμημα (λογαριασμό) που θα κληθούν οι Δημότες των Δημοτικών Διαμερισμάτων Στυλίδας, Αυλακίου και Αγίας Μαρίνας να καταβάλουν, αν πραγματοποιηθεί η λύση της μεταφοράς των λυμάτων στη Λαμία, σε σχέση με εκείνο που θα πλήρωναν αν προκριθεί η λύση του βιολογικού καθαρισμού Στυλίδας.

Το τίμημα στην περίπτωση που αξιοποιηθεί η πρόταση της ΔΕΥΑΛ, θα είναι 0.55 Eu (0.30 επεξεργασία λυμάτων + 0.25 αποχέτευση) + ΦΠΑ ανά κυβικό μέτρο.

Το τίμημα, στην περίπτωση που δρομολογηθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στη Στυλίδα, ανέρχεται σε 1,6 Eu ανά κυβικό μέτρο. Η τιμή αυτή είναι ενδεικτική και τούτο γιατί υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί από το κόστος επανεξοπλισμού των εγκαταστάσεων, τη στεγανοποίηση των δεξαμενών, την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στη θάλασσα κ.λπ).

Πέραν αυτών την απόφασή μας πρέπει να επηρεάσει και ο χρόνος υλοποίησης των έργων αυτών, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Η αποδοχή της λύσης με τη ΔΕΥΑΛ ενεργοποιεί την αποχέτευση σε 18 - 24 μήνες, με παράλληλη επέκταση του αποχετευτικού δικτύου (ολοκλήρωση) στα Δ. Διαμερίσματα Στυλίδας, Αγίας Μαρίνας και Αυλακίου.

Η απόρριψη της λύσης αυτής και η επιλογή της ενεργοποίησης των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου «βιολογικού καθαρισμού», μεταθέτει και ουσιαστικά ακυρώνει όσα έχουν γίνει στο ΔΔ Στυλίδας, αφού θα χρειαστούν νέες μελέτες, ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης κ.λπ

Στυλίδα 16 - 3 - 2011
Δημήτριος Βέττας

διαβάστε περισσότερα...

17 Μαρ 2011

Έφοδος και συλλήψεις σε εργοστάσιο χάρτου στη Κ. Τιθορέα

http://www.lamiareport.gr
Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011 23:02

-Βρήκαν επικίνδυνα υλικά και το σφράγισαν
-Συνελήφθησαν 6 άτομα, αναζητείται ο ιδιοκτήτης
-Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος

Αιφνιδιαστικό έλεγχο–αυτοψία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί άνδρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών μαζί με Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής χάρτου, που βρίσκεται στο 58ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας- Λιβαδειάς στην κάτω Τιθορέα.
Η επιχείρηση έγινε με εντολή του [...]Εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του ελέγχου – αυτοψίας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

-Η εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

- Ανευρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένων στερεών αποβλήτων (κατεστραμμένα οχήματα, σκάφη, μεταλλικά αντικείμενα, απόβλητα χάρτου – χαρτοποιίας, καμένες συσκευασίες, καθώς και ελαιώδη και πετρελαιοειδή υλικά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα). Τόσο τα στερεά όσο και τα υγρά απόβλητα βρέθηκαν αναμεμειγμένα στο χώρο της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και στον προαύλιο χώρο.

- Η εγκατάσταση παρήγαγε φύλλα χάρτου βιβλιοδεσίας και χάρτινες βάσεις (ταψάκια) ειδών ζαχαροπλαστικής χρήσεως, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη ελέγχου ποιότητας της πρώτης ύλης.

-Δεν είχε εγκατασταθεί κανένα σύστημα πυρόσβεσης, ενώ η εγκατάσταση λειτουργούσε σε γεωργική έκταση (ελαιώνες) και κάτω από διερχόμενα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

- Η ανεξέλεγκτη διάθεση και ανάμειξη των στερεών και υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης, καθώς και του παραγόμενου προϊόντος, δημιουργούσε κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον.

- Λήφθηκαν δείγματα από το παραγόμενο προϊόν των δισκίων ζαχαροπλαστικής, προκειμένου να αποσταλούν για εργαστηριακές αναλύσεις, για την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών, άνω των επιτρεπτών ορίων.

Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων δύο ως υπεύθυνοι της εγκατάστασης και τέσσερις αλλοδαποί εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας στερείται παντελώς ταξιδιωτικών εγγραφών, ενώ αναζητείται ο ιδιόκτητης της δραστηριότητας (πατέρας των δύο ημεδαπών).

Οι ανωτέρω με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
διαβάστε περισσότερα...

15 Μαρ 2011

Αφιερωμένο στις συναντήσεις των ημερών για τον Ε65

Η ξεθωριασμένη λογική της πραγματικότητας των μεγάλων έργων
(Αφιερωμένο στις συναντήσεις των ημερών για τον Ε65)

Το σπίτι μου είναι κάπως ψηλά στη Λαμία κι έχει θέα. Βλέπει την Οίτη, το Καλλίδρομο και προπαντός βλέπει τον κάμπο, την κοιλάδα του Σπερχειού. Είναι κάποιες ώρες που οι εικόνες με εντυπωσιάζουν. Τη νύχτα νοιώθω σα να είμαι σε αεροπλάνο. Τη μέρα χαζεύω το πολύχρωμο της κοιλάδας. Τελευταία, κάθε φορά που κοιτάζω, βλέπω μια [...]άσπρη «γραμμή» να τη διασχίζει.

Βγάζω τα γυαλιά μου, βάζω τα γυαλιά μου αυτή είναι εκεί. Καμιά φορά αφηρημένος λέω πως πάντα έτσι ήταν. Είναι κάτι σαν το ποτάμι. Μπορεί να τη χάραξαν παίζοντας τα παιδιά. Μπορεί να είναι κι αυτή μια σχεδιαστική αφαίρεση της πολύχρωμης πραγματικότητας του κάμπου.

Κι αυτή η σκόνη; Όταν φυσάει λίγο, ένα σύννεφο σκόνης ανεβαίνει. Φοβάμαι μην τη σβήσει ο αέρας τη γραμμή…, τόσο απλά. Κοντεύω να τη συνηθίσω, και σιγά σιγά να ξεχάσω την πράσινη γραμμή του θρυλικού πια ποταμού, του Σπερχειού -γραμμή φυσικής εκεχειρίας- και του πλατανοδάσους, που σου καθηλώνει το μάτι. Συνειδητοποιώ πως πρόκειται για ένα από τα νέα «ποτάμια» της ανθρώπινης απληστίας και της αφροσύνης. Μια λογική από την κοινότυπη βεβαιότητα «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Τα έργα δεν θα σταματήσουν, μας λένε, όσο εξελίσσεται η επιστήμη, η τεχνολογία, όσο προχωράει η ανθρωπότητα. Είναι κι αυτό μια βεβαιότητα της διαρκούς προόδου, της διαρκώς διαστελλόμενης ανάπτυξης, της διαρκούς επέκτασης και της κερδοφορίας. Όσα ο άνθρωπος σεβάστηκε εκατομμύρια χρόνια, αλλάζουν σε λίγους μόνο μήνες.

Πιάνω τον εαυτό μου να χαζεύει κοιτάζοντας τη «γραμμή». Να μετράει τα τρένα και τα φορτηγά. Αυτά που θα ‘ρχονται από «την Ευρώπη». ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι). Ευρωπαϊκός κλειστός αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65, σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλής Ταχύτητας (ΣΓΥΤ). Κλειστός αυτοκινητόδρομος Βόλος – Αντίρριο, σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Τρεις οδικοί άξονες -κλειστοί αυτοκινητόδρομοι- και μια σιδηροδρομική γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων. Λαμία, Διεθνές Διακομιστικό Κέντρο (ΔουΔουΚου, κάτι σαν ΔουΝουΤου), ποιος τη χάρη σου!!

Γρήγορα τρένα, γρήγορα φορτηγά, ταχύτητες υψηλές -μια ντιζανάτη ομορφιά- τα αποδημητικά πουλιά να ταξιδεύουν πάνω στα τρένα, τα ψάρια να πλατσουρίζουν στα απόνερα της ασφάλτου, οι γρύλοι και οι βάτραχοι να γρυλίζουν και να κοάζουν, κάνοντας δήθεν τους τροχονόμους κάτω από τις ψηλές γέφυρες, οι κωλοφωτιές να φωτίζουν τα δρώμενα ανοιγοκλείνοντας τα φτερά τους, και τα πλατάνια κι οι ιτιές να σκιάζουν δροσίζοντας τους Γερμανούς (με κεφαλαίο!) νταλικέρηδες. Πουλιά - μετανάστες να συνωστίζονται μέσα στα φορτηγά μαζί με τους ανθρώπους - μετανάστες από τα βάθη της Ασίας και τη Βόρεια Αφρική. Ξαφνικά, να! γεμίζει ο κάμπος από ερωδιούς που άδειασε το φορτηγό. Η ομάδα ΔΙΑΣ κυνηγάει τα πουλιά μέσα στα χωράφια. Όχι, δεν είναι Αφγανοί…

Ξυπνώ απότομα λουσμένος στον ιδρώτα, απογευματινός ύπνος στη βεράντα. Η μυρωδιά του καυσαερίου δεν ήρθε ακόμα, όχι δεν είναι αυτός ο θόρυβος από τον Ε65, είναι από τη λεωφόρο Καλυβίων. Όχι δεν είναι αυτό το νέο Mall, είναι το Εργοστάσιο Γάλακτος. Είναι οι στιγμές που αναρωτιέμαι αν πρέπει να φωνάξω. Γράφω φωνάζοντας. Κραυγή βουβή στα χρώματα της λογικής. Η λογική που δεν σβήνει• ξεθωριάζει όμως στην πολύχρωμη πραγματικότητα των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.

Λαμία, Διεθνές Διακομιστικό Κέντρο! Διάτρητο το κουφάρι της κοιλάδας του Σπερχειού, κουρέλι σάπιο… με Αειφορία και Βιωσιμότητα, NATURA …να φύγουμε. Λαμία, σε νέα τροχιά ανάπτυξης!
Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ!
Λαμία, 15.3.2011
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
διαβάστε περισσότερα...

11 Μαρ 2011

Νεκρές αλεπούδες από φόλες στη Μακρακώμη

Δύο νεκρές αλεπούδες στον περιφερειακό αγροτικό δρόμο της Μακρακώμης βρέθηκαν σήμερα καθώς, όπως φαίνεται “άγνωστοι” έριξαν φόλες με στόχο να εξοντώσουν τα άτυχα ζώα. Μάλιστα κοντά στα νεκρά ζώα βρέθηκαν καρτέλες με αριθμούς, που σημαίνει ότι η εξόντωση έγινε οργανωμένα και ελεγχόμενα Είναι σίγουρο ότι από το δηλητήριο πρέπει να έχουν πεθάνει αρκετές αλεπούδες και αδέσποτα σκυλιά, εκτός από αυτές που βρέθηκαν στο δρόμο.

Η βαρβαρότητα δυστυχώς σήμερα έχει πολλά πρόσωπα. Τέτοια φαινόμενα είναι ντροπή για την κοινωνία της κωμόπολης της Μακρακώμης. Δεν έχει νόημα όμως να καταδικάζουμε μόνο αυτά τα γεγονότα και τους γνωστούς “άγνωστους”, που θεωρούν ανταγωνιστή τους την αλεπού στο κυνήγι του λαγού, αλλά να φροντίζουμε να μην ξανασυμβούν. Η σωστή ενημέρωση και η αυστηρή προειδοποίηση από μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών και των κατασταλτικών αρχών, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εγκληματική βαρβαρότητα στο μέλλον. διαβάστε περισσότερα...

3 Μαρ 2011

Ρεπορτάζ από την τεχνητή λίμνη του Βελά στην περιοχή Καραβομύλου

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εκτός των πλημμυρών στις περιουσίες των κατοίκων διαπιστώνονται πλέον και προβλήματα στο οδόστρωμα. Οι αρμόδιοι επί ένα χρόνο «πέρα βρέχει»…

Σα να μην πέρασε μια μέρα… Με τον τρόμο ζούνε και πάλι οι κάτοικοι στην Κουβέλα Στυλίδας οι οποίοι βλέπουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, ακριβώς ένα χρόνο μετά. Φούσκωσε και πάλι ο Βελάς δημιουργώντας τις μεγάλες λιμνοδεξαμενές βάθους 40 μέτρων από τις παράνομες αμμοληψίες που διενήργησε πέρυσι η ΑΤΤΙΚΑΤ, και οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ! Οι κάτοικοι του παραλιακού συνοικισμού της Κουβέλας ζουν με την αγωνία αν θα ξαναζήσουν τον περσινό εφιάλτη, να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Ρεπορτάζ: Παύλος Γ. Σφέτσας

Τι είχε συμβεί πέρυσι

Το θέμα είχε αναδείξει ο «Π» με εκτενές και[...] συνεχές ρεπορτάζ από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 και έπειτα, μέσω της ιστοσελίδας του και της έντυπης έκδοσής του. Τι είχε συμβεί τότε; Οι αυλές γέμισαν λύματα από τους υπόνομους που ξεχειλίζαν λόγω της αμμοληψίας που διενήργησε η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ περί τα δύο χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο τμήμα που κατασκεύαζε τη νέα γέφυρα του ΠΑΘΕ, πριν τα παρατήσει και φύγει λόγω χρεωκοπίας. Κάτω από τη νέα αυτή γέφυρα διενεργήθηκε μεγάλη ποσότητα παράνομης –όπως και οι ίδιοι ομολόγησαν- αμμοληψίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες λιμνοδεξαμενές βάθους 40 μέτρων.

Πριν γίνουν τα έργα αυτά, το χειμώνα όταν έβρεχε, το ποτάμι δεν κρατούσε τα νερά τα οποία διαχέονταν φυσιολογικά στη θάλασσα. Οι αμμοληψίες όμως είχαν σαν αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά η στάθμη των υπόγειων υδάτων, να δημιουργηθεί ένας επιφανειακός υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος είναι εύκολος να διεισδύσει και να φτάσει ως τη θάλασσα με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν οι υπόνομοι. Η Κουβέλα έχει απορροφητικούς υπονόμους και το φούσκωμα από τις λίμνες της αμμοληψίας σήκωσε τα λύματα στην επιφάνεια και αυτά διαχέονταν στη θάλασσα του Μαλιακού.

Τότε ξεκίνησε το… δούλεμα με το μπαλάκι των ευθυνών. Ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Κορμάζος τα ‘ριχνε στη Νομαρχία λέγοντας ωστόσο ότι «εμπλουτισμός θέλω να υπάρχει αλλά από εκεί και πέρα δεν έχω καμία συμμετοχή, ούτε άδειες ούτε τίποτα». Η αρμόδια πρώην νομαρχία Φθιώτιδας έκανε την… πάπια και χάιδευε τ’ αυτιά της εταιρείας, ζητώντας απλά να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Ούτε λόγος για ευθύνες, παρά το γεγονός ότι ο τότε εργοταξιάρχης του έργου, Κωνσταντίνος Σκούρτης, μάς διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζόταν άδεια, καθώς έγινε διευθέτηση με τον Δήμαρχο, μιας και ο κ. Κορμάζος «έχει κάνει μελέτη για να το χρησιμοποιήσει ως λιμνοδεξαμενή».

Δυστυχώς όμως δικαιωθήκαμε! «Όπως το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς δε νομίζουμε να υπάρξει τελικά και υπεύθυνος» γράφαμε τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, όπερ και εγένετο! Το δούλεμα πήγαινε «σύννεφο» από τους αρμόδιους ανευθυνοϋπεύθυνους που είχαν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο συνέβαινε για χρόνια!

Κι ενώ έλεγαν στους κατοίκους ότι θα φτιαχτούν στραγγιστήρια, ένα μόνο έγινε κι αυτό οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν δουλεύει! Κι ενώ έλεγαν ότι θα αποδοθούν ευθύνες εφαρμόστηκε αυτό που έλεγε ο πρώην νομάρχης, Θανάσης Χειμάρας, στην συνάντηση με την εταιρεία πως «αν εφαρμοστούν όλα κατά γράμμα στην Ελλάδα δεν γίνεται κανένα έργο»! Κι ενώ σε νομαρχιακό συμβούλιο τότε ο πρώην αντινομάρχης, Ηλίας Κυρμανίδης, έκανε λόγο για «συζητήσεις κάτω από το τραπέζι και συμφωνίες με πολλά μηδενικά δήμων και εταιριών», κανείς δεν συγκινήθηκε!

Δείτε εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ αναλυτικά τις περσινές εξελίξεις στο θέμα.

Στο ίδιο έργο θεατές

Οι βροχές των τελευταίων ημερών φούσκωσαν το ποτάμι του Βελά πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πέρυσι τέτοιο καιρό. Σ’ αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι ο Βελάς ποτέ δεν επανήλθε στην φυσική του κατάσταση. Πλέον είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Ο άλλοτε γενικός διευθυντής της νομαρχίας Φθιώτιδας, σημερινός γενικός διευθυντής της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Τσάμπρας, επιμένει πάντως ακόμη ότι «επιστημονικά είναι δεδομένο ότι δεν συμβάλει ό,τι συμβαίνει στο ποτάμι με ό,τι γίνεται στην Κουβέλα».

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Τσάμπρα τον ρωτήσαμε τι έγινε με την αποκατάσταση που ακούγαμε πέρυσι αλλά και τις ευθύνες που θα αποδίδονταν. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Η ΑΤΤΙΚΑΤ δεν υφίσταται πλέον και δεν μπορείς να επιβάλεις κυρώσεις. Όταν ξαναφέρουν συνεργείο να συνεχιστεί το έργο θα κάνουν ό,τι τους ζητήσουμε. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα διαφανεί τι θα γίνει. Με ενδιαφέρει να γίνει το έργο και όχι να ρίξουμε πρόστιμο γιατί κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Κουβέλας».

Ως οφείλαμε ζητήσαμε και την άποψη του δήμου Στυλίδας, και συγκεκριμένα του αντιδημάρχου, αρμόδιου για θέματα στην δημοτική ενότητα Εχιναίων, Χρήστου Χασιώτη, ο οποίος εντόπισε κι άλλα προβλήματα κατά την επιτόπια επίσκεψή του στον παραθαλάσσιο οικισμό. «Μόνο προβλήματα δημιουργεί κάτι τέτοιο σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή, διότι από τη φύση τους τα νερά στην Κουβέλα είναι επιφανειακά. Μ’ αυτό το φράγμα εμπλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας με συνέπεια κατοικίες και αγροκτήματα να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε επίσκεψή μου στην Κουβέλα διαπίστωσα ότι υπάρχουν πλημμυρισμένα οικόπεδα, αυλές σπιτιών και νερά να τρέχουν στους δρόμους. Αυτό δημιουργεί φθορά στο οδόστρωμα και γενικότερα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο οδόστρωμα με λακούβες και διάβρωση της ασφάλτου», τόνισε αρχικά στον «Π» ο κ. Χασιώτης.

«Επίσης τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους διερχόμενους οδηγούν που πάνε στον παραλιακό οικισμό. Σε απόσταση 500 μέτρων πιο πάνω είναι το εν λόγω φράγμα. Τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας;» διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος και κατέληξε λέγοντας: «Είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται η περιφέρεια. Με τη δική μας συνεργασία θέλουμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους της περιοχής».

Την άποψή του καταθέτει στον «Π» και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αχινού, Γιώργος Αλεξόπουλος. «Από τη στιγμή που έγινε η παρέμβαση, μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι η κατάσταση πλέον έχει γίνει τραγική. Επισκέφθηκα το σημείο που έγινε η αμμοληψία και διαπίστωσα αυτό που λένε οι κάτοικοι. Θεωρώ ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκαταστήσει την παρέμβασή της στο Βελά διότι δεν προσφέρει κάτι ωφέλιμο στην περιοχή, αντιθέτως μόνο προβλήματα δημιουργεί».

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως επί ένα χρόνο για μια παράνομη αμμοληψία δεν βρέθηκε ποτέ ένοχος. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως επί ένα χρόνο οι κάτοικοι υφίστανται την αναλγησία των υπευθύνων οι οποίοι δεν αποκαθιστούν το πρόβλημα. Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε εκτός του «άξιος ο μισθός τους»;
διαβάστε περισσότερα...