Follow @SStamellos

3 Ιαν 2021

Περιμένουμε από τους περιφερειακούς συμβούλους, που ψήφισαν κατά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
 http://mountain-oiti.blogspot.com
e-mail: driokolaptis1@gmail.com

Περιμένουμε από τους περιφερειακούς συμβούλους, 
που ψήφισαν κατά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους

 

Ο αγώνας για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη έχει μπει σε κρίσιμη φάση. Η πρόσφατη έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ, για τον αιολικό σταθμό στην περιοχή “ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ”, αυτό ακριβώς μαρτυράει. Μπαίνουμε πια στη φάση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου και παράλληλα εντείνουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης των αρμοδίων και της τοπικής κοινωνίας για το δίκαιο του αγώνα μας. Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες της καραντίνας δεν μας επιτρέπουν πολλά πράγματα και ταυτόχρονα χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων.

 Δυστυχώς δεν είναι ευχάριστο για

μας να ξεκινάμε τη νέα χρονιά με γκρίνια∙ αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ατυχή έως απαράδεκτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς να απορρίψει ψήφισμα σχετικά με την έγκριση της ΑΕΠΟ με 19 ψήφους υπέρ, 21 κατά, 7 λευκές και 4 απουσίες. Το ψήφισμα κατέθεσε η παράταξη «Ελεύθερη Στερεά». Δείτε εδώ την απόφαση: https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A8%CE%A827%CE%9B%CE%97-5%CE%97%CE%9D?inline=true  Αρνητικά ψήφισε η πλειοψηφούσα παράταξη «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» του κ Σπανού και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του κ Μπασδέκη. Λευκό ψήφισε η παράταξη της κας Μπατζελή και η κα Νίκη Πολυζώη της «Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα» (ξεχνάνε ίσως ότι ο νομοθέτης τη λευκή ψήφο την αντιμετωπίζει ως επιλογή απουσίας από την συζήτηση του θέματος). Υπέρ ψήφισε η παράταξη του κ Γκλέτσου, η παράταξη του κ Αναγνωστάκη και ο κ Αντώνης Βούλγαρης της παράταξης «Ελεύθερη Στερεά».

 Η απόφαση και η αρνητική ψήφος των περιφερειακών συμβούλων δείχνει πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουν ορισμένοι το έγκλημα σε βάρος της βιοποικιλότητας της Οίτης και της ήπιας βιώσιμης οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, προτάσσοντας άλλες σκοπιμότητες, τις οποίες ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε. Ελπίζουμε να μας δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση γι’ αυτό από τους συμβούλους που καταψήφισαν και να απαντήσουν στο ερώτημα, τι θέλουν τελικά για την Οίτη. Ελπίζουμε επίσης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αλλάξουν την απόφαση.  

 Διαβάστε απόσπασμα της απόφασης, όπως αναρτήθηκε στο diavgeia.

 “Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Ηλίας Σανίδας, έδωσε το λόγο στον εισηγητή του 1ου ψηφίσματος εκτός ημερήσιας διάταξης, Περιφερειακό Σύμβουλο και επικεφαλής της Παράταξης “Ελεύθερη Στερεά”, κ.Αντώνιο Βούλγαρη ο οποίος έθεσε υπόψη του σώματος το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος:

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΕΠΟ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

Η πρόσφατη Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για αιολικό

σταθμό στη θέση «Τούρλα–Βλιτοτσούμαρο» στην Οίτη, είναι αναμφισβήτητα μια πολύ

κακή εξέλιξη στην πορεία για την προστασία και την ανάδειξη του βουνού και

συνολικά για την ήπια βιώσιμη προοπτική της περιοχής. Πριν από 7 μήνες το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας είχε εκφράσει την ανησυχία και αντίθεσή του στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης. Στο ίδιο ψήφισμα ζητούσε τη μη αδειοδότηση των αιτηθέντων αιολικών πάρκων στις περιοχές Οίτης, Δίρφυος, Σκύρου, Ερέτριας, Νότιας Καρυστίας, Αγράφων, Τελεθρίου Β. Εύβοιας και γενικώς σε κάθε περιοχή όπου συντρέχουν οι ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες. Επίσης είχε εκφράσει τη θέση του ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.

Παρόλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο αγνόησε τελείως τις αποφάσεις του Δήμου, της

Περιφέρειας και την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

• εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην έγκριση της ΑΕΠΟ για αιολικό σταθμό

στη θέση «Τούρλα–Βλιτοτσούμαρο» στην Οίτη.

• Επαναλαμβάνει τη θέση του για τη μη αδειοδότηση αιολικών πάρκων στις

περιοχές Οίτης, Δίρφυος, Σκύρου, Ερέτριας, Νότιας Καρυστίας, Αγράφων,

Τελεθρίου Β. Εύβοιας.

• Συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και θα ασκήσει

κάθε ένδικο και ενδικοφανές μέσο ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση

ανεμογεννητριών στην Οίτη.

 

Συνολικά απόντες κατά την ψήφιση του ψηφίσματος ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: κ. Ανδρεας Τοουλιάς, κ. Άννα Καρύκα, κ. Γεώργιος Σκούρας και ο κ Κων/νος Μπασδέκης.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δια της ψήφου των μελών του,

Αποφασίζει

Kατά πλειοψηφία, με δεκαεννέα (19) ψήφους υπέρ , είκοσι μία (21) κατά και επτά

(7) λευκές, δεν εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος με τίτλο «ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΕΠΟ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ» το οποίο πρότεινε η Περιφερειακή Παράταξη «Ελεύθερη Στερεά».

Κατά ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Επιμένουμε στην καρδιά

της Ελλάδας»

Υπέρ ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Ενωτική Περιφερειακή

Κίνηση Απόστολος Γκλέτσος» .

Υπέρ ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Στερεά… Υπεροχής!»

Λευκό ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά»

Κατά ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση

Στερεάς Ελλάδας»

Υπέρ ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Ελληνική Αυγή για τη

Στερεά Ελλάδα», κ. Χαράλαμπος Γιώτης.

Υπέρ ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Ελεύθερη Στερεά», κ.

Αντώνιος Βούλγαρης

Λευκό ψήφισε η Περιφερειακή Σύμβουλος της Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση

στη Στερεά Ελλάδα» κ. Νίκη Πολυζώη”

 

Λαμία, 3.1.2021

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια: