Follow @SStamellos

29 Δεκ 2007

Αρχείο κειμένων για τη Φθιώτιδα,
με διαχρονικό χαρακτήρα

Καταγγελία κατοίκων Αγ. Μαρίνας Δ. Στυλίδας Ν. Φθιώτιδας,
κατά της εταιρείας εξόρυξης και φόρτωσης βωξίτη ‘’ΕΛΜΙΝ’’.

(Δ/νση αλληλογραφίας
Γαληροπούλου Ευαγγελία
Μ. Μπότσαρη 22)

ΠΡΟΣ:
1.ΥΠΕΧΩΔΕ
α.Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Τμήμα Α'
Λεωφ Κηφισίας 1-3
11523 ΑΘΗΝΑ

β. Δ/νση Περιβ/κού Σχεδιασμού
Πατησίων 147
112 51 ΑΘΗΝΑ

γ. Ε.Υ.ΠΕ.
Λ. Αλεξάνδρας 11
114 73 ΑΘΗΝΑ

δ. Δ/νση ΕΑΡΘ
Πατησίων 147 ΑΘΗΝΑ

2. Υπουργείο Ανάπτυξης
α. Δ/νση Μεταλλευτικών &
Βιομηχανικών Ορυκτών
Μεσογείων 119
101 92 ΑΘΗΝΑ

β. Επιθεώρηση Μεταλλείων
Νοτίου Ελλάδας
Λυκούργου 9
105 51 ΑΘΗΝΑ

3. Εισαγγελέα Λαμίας
ΛΑΜΙΑ

4. Γραφείο Νομάρχη Φθιώτιδας
Υψηλάντη 1 ΛΑΜΙΑ

5. Δ/νση ΧΩ.ΠΕ Ν.Α Φθιώτιδας
Αρκαδίου 8 ΛΑΜΙΑ

6. Δ/νση Ανάπτυξης Ν.Α Φθ/δας 351 00 ΛΑΜΙΑ

7. Λιμεναρχείο Στυλίδας
ΣΤΥΛΙΔΑ

8. Δήμο Στυλίδας
ΣΤΥΛΙΔΑ


ΘΕΜΑ : Ηχητική ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη λειτουργία των μεταλλείων εξόρυξης και φόρτωσης βωξίτη της εταιρείας ‘’ΕΛΜΙΝ’’ στο Δ.Δ. Αγίας Μαρίνας του Δήμου Στυλίδας Ν. Φθιώτιδας.

Κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία των μεταλλείων εξόρυξης και φόρτωσης βωξίτη της εταιρείας ‘’ΕΛΜΙΝ’’ έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο Δ.Δ. Αγίας Μαρίνας του Δήμου Στυλίδας Ν. Φθιώτιδας, με σημαντικότερα όλων την ανυπόφορη ηχορύπανση που προκαλεί η επί 24ώρου βάσης λειτουργία του μεταλλείου (ειδικότερα τις βραδινές ώρες), καθώς και τη διασπορά - επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία - μικροσωματιδίων.

Η απόσταση του συγκεκριμένου μεταλλείου από τα όρια του οικισμού της Αγ. Μαρίνας είναι μικρότερη των 200 μ. με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που βρισκόμαστε σε τόσο κοντινή απόσταση από το μεταλλείο να έχουμε χάσει τον ύπνο μας τόσο τις βραδινές όσο και τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας. Είναι τόσο έντονες οι δονήσεις και ο θόρυβος που προκαλούνται από τη λειτουργία των μηχανημάτων, που θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με χρήση κομπρεσέρ δίπλα από τα σπίτια μας.

Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο παραθεριστικός οικισμός της Αγ. Μαρίνας αυξάνει σημαντικά τον πληθυσμό του, το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο οξύ.

Επίσης, τεράστιο πρόβλημα έχει προκαλέσει στα πλησίον του μεταλλείου νοικοκυριά και η εκπομπή και διασπορά μικροσωματιδίων και σκόνης από την εξόρυξη, μεταφορά και φόρτωση του μεταλλεύματος στα καράβια. Εισπνέουμε καθημερινά τεράστιες ποσότητες σκόνης, λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του μεταλλείου με ανυπολόγιστο κίνδυνο για την υγεία τη δική μας αλλά και των παιδιών μας. Φυσικά ούτε κουβέντα να γίνει για τις αυλές των σπιτιών που καθημερινά είναι κατακόκκινες από τη σκόνη που έχει μεταφερθεί από το χώρο του μεταλλείου.

Όλα τα πιο πάνω είναι σε γνώση της εταιρείας
‘’ΕΛΜΙΝ’’. Επανειλημμένα της έχουν γίνει συστάσεις ώστε να συμμορφωθεί τόσο για την τήρηση των ορίων θορύβου όσο και για τα προβλήματα διασποράς σκόνης που προκαλεί. Η αδιαφορία, η αλαζονεία, η ειρωνεία και η κοροϊδία ήταν μερικές από τις ‘’απαντήσεις’’ που εισπράξαμε, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας να γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ε λοιπόν φτάνει πια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όλοι εδώ είμαστε πλέον εκτός ορίων. Δεν θα δεχτούμε άλλη κοροϊδία από κανέναν. Ήρθε η ώρα να δοθούν λύσεις. Ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να κωφεύουν και να αδιαφορούν κάποιοι. Δεν παρακαλούμε πλέον αλλά απαιτούμε να τηρηθούν αυτά που προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία συναφών δραστηριοτήτων.

Για όλα τα πιο πάνω ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν το συγκεκριμένο μεταλλείο ως προς τα εξής :

1. Τις οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων που αναφέρονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών [Απόφαση ΙΙ-5η/Φ/17402/31-12-84 (ΦΕΚ941/Β)].

2. Το Π.Δ.1180/81 (ΦΕΚ 293/Α) – για σταθερές μηχανολογικές εγκαταστάσεις – σύμφωνα με το οποίο τα όρια θορύβου είναι 65 dB(A) στο όριο της δραστηριότητας.

3. Τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών [Απόφαση ΙΙ-5η/Φ/17402/31-12-84 (ΦΕΚ941/Β)], για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη.

4. Την αρ.37393/2028/2003 (ΦΕΚ 1418/Β) ‘’Περί μέτρων και όρων για τις εκπομπές θορύβου στο περιβάλλον από εξοπλισμό προς χρήση σε εξωτερικούς χώρους’’.

5. Τα τεχνικά έργα και μέτρα αντιρύπανσης ή γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που επιβάλλεται να κατασκευαστούν ή να ληφθούν.

6. Την ύπαρξη εγκεκριμένων - και σε ισχύ - περιβαλλοντικών όρων.


Αγ. Μαρίνα - 8 - 2007

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ


Πριν από πέντε χρόνια το Γραφείο Ραμσάρ ανακήρυξε την 2α Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων. Η σύμβαση αυτή αφορά στην προστασία του συνόλου των υγροτόπων, και όχι μόνο αυτών που έχουν ορισθεί ως διεθνούς σημασίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι περισσότεροι από τετρακόσιοι. Από αυτούς οι δέκα είναι στον κατάλογο υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ότι το 1990 στη συνάντηση του Μοντρέ καταρτίστηκε ο παγκόσμιος κατάλογος των υγροτόπων που απειλούνται με υποβάθμιση, στον οποίο κατάλογο συμπεριλήφθησαν δυστυχώς όλοι οι διεθνούς σημασίας ελληνικοί υγρότοποι.

Στο Νομό μας υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί υγρότοποι με τον σημαντικότερο αυτόν του Δέλτα του Σπερχειού. Η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί σε μια σειρά σημαντικών διεθνών συμβάσεων, οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προγραμμάτων. Η χώρα μας έχει αναλάβει αυξημένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την προστασία και την ορθολογική διαχείρισή της και την αποφυγή δραστηριοτήτων και επεμβάσεων, που ενδεχόμενα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά της.

Όμως οι εμπειρίες μας λένε το αντίθετο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην κακοδιαχείριση του Δέλτα του Σπερχειού. Επισημαίνουμε την ευθύνη της Δ/νσης Δασών, που αδιαφορεί εδώ και δύο χρόνια στην εντολή της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας για τη θεσμοθέτηση της περιοχής του Υγροτόπου των Εκβολών Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου ως καταφυγίου άγριας ζωής.

θεωρούμε ώριμη και επιβεβλημένη τη σύσταση Διαχειριστικού Φορέα του Υγρότοπου του Δέλτα, με την ευθύνη της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή επιστημονικών και οικολογικών φορέων και σκοπό την προστασία και ανάδειξη της διεθνούς σημασίας και του ρόλου της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Οι υγρότοποι αποτελούν τμήμα της φυσικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Η διαφύλαξη και η αειφορική τους διαχείριση είναι υποχρέωση όλων μας

12.7.2002
ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΗΣ


Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Φαράγγι
και τις πηγές του Γοργοποτάμου
Η έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας μας ανησυχεί


Για να μη γίνει ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Φαράγγι και τις πηγές του Γοργοποτάμου και κοντά στην ιστορική Γέφυρα είναι γεγονός ότι δόθηκε ένας ειλικρινής αγώνας απ’ όλους τους φορείς της περιοχής. Αποτέλεσμα, το Συμβούλιο Επικρατείας να απορρίψει συνολικά την πρόταση της επένδυσης και να μπει ο φάκελος στο αρχείο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι Γοργοποτάμου και Λαμίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ήταν από τους βασικούς συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Όλοι θα θυμούνται τη συγκέντρωση στο Γοργοπόταμο και τις υποσχέσεις όλων των ομιλητών ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει αυτό το έργο.

Είναι γνωστό επίσης, και το ξαναγράψαμε, ότι η εταιρεία “ΝΙΟΥ ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ ΑΕ” έρχεται ξανά διεκδικώντας, με την ίδια μελέτη, την έγκριση της “Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού ισχύος 3,1 MW στη θέση Γοργοπόταμος – Πόδι Ν Φθιώτιδας”. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος, «δεν διαφωνούν με την εκτέλεση του έργου», όπως λένε. Ακούγεται επίσης ότι έχει κατατεθεί κι άλλη μελέτη άλλης εταιρείας. Άρα μιλάμε και για δεύτερο Υδροηλεκτρικό Σταθμό. Κι αυτή θα έχει πάρει υποθέτουμε τις πρώτες υποσχέσεις και εγκρίσεις. Πιθανόν αύριο να προκύψει και καμιά τρίτη.

Πρέπει να πούμε ότι δεν μας διακρίνει τόσο η καχυποψία. Γενικά εμπιστευόμαστε και θεωρούμε ειλικρινείς τις προθέσεις των ανθρώπων γύρω μας. Όμως, χωρίς να καταγγέλλουμε κανέναν, αυτή η αδράνεια των αρμοδίων φορέων, και ιδιαίτερα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των δήμων Γοργοποτάμου και Λαμίας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποτίθεται ότι έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μελέτη για την ήπια αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής του Γοργοποτάμου με όρους οικοτουρισμού. Το ίδιο βέβαια και οι δύο δήμοι, στους οποίους ανήκει γεωγραφικά η περιοχή. Είδε κανείς τίποτα; Αν βέβαια έχουν αλλάξει τα δεδομένα ή αν έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα, που προβάλλουν οι επενδυτές, οφείλουν να μας εξηγήσουν για να πεισθούμε κι εμείς. Όμως αυτή η έλλειψη διαφάνειας δημιουργεί ένα κλίμα ανειλικρίνειας και πραγματικής υποψίας ότι κάτι πάει να γίνει. Γιατί υποψιαζόμαστε ότι οι εκπρόσωποι των επενδυτών έχουν ανέβει πολλές φορές τις σκάλες των διάφορων γραφείων.

Επιγραμματικά αναφέρουμε: η θέση υδροληψίας και τα πρώτα 100 μέτρα της σήραγγας, που προβλέπει η μελέτη, εμπίπτουν στην περιοχή “Φαράγγι Γοργοποτάμου”, η οποία έχει περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR 2440003. Εντός της περιοχής “Κοιλάδα Ασωπού”, η οποία έχει επίσης περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό 2440007 και η οποία είναι ενταγμένη στο Κοινοτικό Δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (S.P.A.) βρίσκεται η υδροληψία, η σήραγγα, τα επόμενα 200μ της σωλήνωσης, ενώ το τελευταίο τμήμα της σωλήνωσης και ο σταθμός παραγωγής εφάπτονται του εξωτερικού ορίου της παραπάνω περιοχής. Η υδροληψία εμπίπτει επίσης στην περιοχή “Εθνικός Δρυμός Οίτης”, η οποία έχει περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR 2440004. Επίσης μεγάλο μέρος του έργου εμπίπτει εντός Καταφυγίου Αγρίας Ζωής “Σκασμένη Φραντζή – Δύο Βουνών” του Δασαρχείου Λαμίας. Το NATURA 2000 είναι πρόγραμμα προστασίας βιοτόπων. Και ως πρόγραμμα προστασίας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει σημαντικούς περιορισμούς σε χρήσεις γης, αλλά και γενικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μάλιστα τέτοιας μορφής.

Και βέβαια η πραγματική αντίθεση στο συγκεκριμένο δεν είναι: παραγωγή ενέργειας από υδατόπτωση, από τη μια, και φυσικό περιβάλλον από την άλλη, όπως Θα ισχυριστούν κάποιοι. Η πραγματική αντίθεση είναι: Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στις πηγές του Γοργοποτάμου από τη μια, και νερό, φύση, περιβάλλον, οικοτουρισμός, απασχόληση, παράδοση, ιστορία από την άλλη. Απόδειξη, δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τόσους άλλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς στην περιοχή μας, στη Βίστριζα κι αλλού, οι οποίοι κατασκευάστηκαν και λειτουργούν.

Με φόντο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καλό είναι οι υποψήφιοι να ανακοινώσουν τη θέση τους, γιατί το θέμα αυτό απασχόλησε την τοπική κοινωνία για αρκετό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά πρέπει κι εμείς να τους τιμήσουμε ανάλογα

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ "NEW WASSERKRAFT" ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ



Νομίσαμε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα απαλλαχθούμε από τις προσπάθειες της εταιρείας WasserKraft για την κατασκευή Μικρού ΥδροΗλεκτρικού Εργοστασίου στο Γοργοπόταμο. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Η New WasserKraft επανέρχεται υποβάλλοντας για έγκριση νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του “ΜΥΗΣ ισχύος 3,15MW στη θέση «Γοργοπόταμος – Πόδι» Ν. Φθιώτιδας”

Όλοι θυμούμαστε πόσο απασχόλησε αυτή η υπόθεση πριν από κάποια χρόνια την τοπική κοινωνία. Η καθολική αντίδραση των φορέων της Λαμίας και του Γοργοποτάμου και η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε σαν αποτέλεσμα την 2495/2003 απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η υπ’ αριθμ 108208/23-6-2000 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Κατασκευή και λειτουργία ΜΥΗΕ, ισχύος 3,3MW ιδιοκτησίας Τηλ. Φωτεινού στον ποταμό Γοργοπόταμο Ν Φθιώτιδας».

Με την νέα αίτηση της εταιρείας, οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβίβασαν την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες για να γνωματεύσουν ανάλογα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν στα χέρια τους το φάκελο από 29/3/06. Ως τώρα όλοι τηρούν σιγή ιχθύος, κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας και επειδή δεν εξέλιπε κανείς από τους λόγους της προηγούμενης αντίδρασης, ζητάμε από τους Δήμους Λαμίας και Γοργοποτάμου αλλά και τους άλλους φορείς να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν την πλήρη απόρριψη της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την τακτική της εταιρείας.

Λαμία, 4/5/2006

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΤΟ ΝΕΡΟ, ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ
12.7.2002

Είναι γνωστό ότι το νερό αποτελεί πολύτιμο πόρο για τα νοικοκυριά, τη γεωργία, τη φύση, τη βιομηχανία, την αναψυχή, την ενέργεια, τις μεταφορές. Στη χώρα μας η αφθονία του δεν θεωρείται δεδομένη. Στο μέλλον ενδέχεται να αυξηθούν οι δυσκολίες όσον αφορά την υδροδότηση, τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη. Η συνεχής ρύπανση, η υπερβολική χρήση και η κακή διαχείριση υποβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα του νερού.

Οι πολιτικές διαχείρισης της ποιότητας και της ποσότητας του νερού αποτελούν ουσιώδη απαίτηση. Η δε πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία Ο κατάλληλος και προσεκτικός σχεδιασμός χρήσεων γης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων.

Η ζήτηση του νερού αυξάνεται διαρκώς, ειδικότερα λόγω της αύξησης της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, τη γεωργία και τον τουρισμό. Η υπερβολική χρήση των επιφανειακών υδάτων και η μετατροπή των υγροτόπων σε περιοχές ανάπτυξης άλλων χρήσεων, έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις υδροβιοτόπων.

Το νερό είναι αγαθό «εν ανεπαρκεία» στη φύση. Σήμερα πουλιέται ακριβότερα από το πετρέλαιο. Ένα λίτρο νερού εμφιαλωμένο πουλιέται μέχρι 200 δρχ Δεν χρειάζεται να πούμε τι συμβαίνει στον κόσμο. Στη χώρα μας, για τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας διοχετεύεται το νερό των λιμνών Μαραθώνα και Υλίκης, το νερό των ποταμών Μόρνου και Εύηνου και δεν ξέρουμε ποιο άλλο στο μέλλον. Είναι γνωστή η κατάσταση της Θεσσαλικής Πεδιάδας και η εκτροπή του Αχελώου, η κατάσταση της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου. Είναι γνωστές οι επισημάνσεις για τον κίνδυνο της ερημοποίησης περιοχών της ελληνικής γης.

Από το Γοργοπόταμο υδρεύεται η πόλη της Λαμίας, οι ανάγκες της οποίας συνεχώς αυξάνονται. Πριν από λίγα χρόνια ζήσαμε τη θερινή περίοδο το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Λαμία και τη διαμάχη των ΟΤΑ για την μοιρασιά του νερού. Είναι γνωστό ότι μία - μία οι γεωτρήσεις, με τις οποίες υδρεύονται χωριά του κάμπου της Λαμίας, «βγαίνουν εκτός» λόγω των νιτρικών, όπως και ότι οι φυσικές πηγές «χάνονται» χρόνο με το χρόνο. Ότι φέτος αναμένεται να έχουμε σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Σταυρού, αλλά και σε άλλα Διαμερίσματα. Ότι οι γεωτρήσεις ξεπερνούν πια τα 100 μέτρα σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να βρεθεί νερό.

Με λίγα λόγια, στο ερώτημα προστασία του νερού του Γοργοποτάμου ή κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου, ανεπιφύλακτα απαντούμε ότι προέχει σήμερα η προστασία του νερού. Και μιλάμε πάντα για την συγκεκριμένη περιοχή, τις ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ, και όχι κάποιο ποτάμι, κάποιο φράγμα, κάποια υδατόπτωση

Η πραγματική αντίθεση στο συγκεκριμένο δεν είναι παραγωγή ενέργειας από υδατόπτωση, από τη μια, και φυσικό περιβάλλον από την άλλη, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Η πραγματική αντίθεση είναι: Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο στις πηγές του Γοργοποτάμου από τη μια, και νερό, φύση, περιβάλλον, οικοτουρισμός, απασχόληση, παράδοση, ιστορία από την άλλη

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ

Οι πηγές του Γοργοποτάμου είναι ένας υδροβιότοπος, μια περιοχή ανεκτίμητης αξίας, η οποία θα αναδεικνύεται διαρκώς λόγω και της μελλοντικής αξίας του νερού. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντικού φυσικού κάλλους, με τις πηγές, τις μικρές λίμνες, τους καταρράκτες, την χλωρίδα και την πανίδα. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ως τώρα κάποια μελέτη για την οικοτουριστική της ανάδειξη. Και είναι επόμενο, όταν ξέρουμε πώς σκέφτεται η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τώρα όλοι ανακοινώνουν ανάθεση μελετών.

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ NATURA 2000

Οι Πηγές του Γοργοποτάμου εντάσσονται στο πρόγραμμα NATURA 2000, όπως και όλη η κοιλάδα του Σπερχειού. ¶ρα το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Γεωργίας, αρμόδια Υπουργεία για το Δίκτυο NATURA 2000, οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό τον παράγοντα Επίσης οφείλουν να πάρουν υπόψη τους τη νέα Ευρωπαϊκή «Οδηγία για το Νερό», η οποία έχει στενή σχέση με το Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 και την Οδηγία 92/43. Διαφορετικά για ποια βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία μιλάνε; Γνωρίζουν δε ότι η οιαδήποτε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόρριψη της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης γιατί είναι περιοχή προστατευόμενη.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Το Υπουργείο Γεωργίας οφείλει να γνωρίζει ότι η Διαχειριστική Μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ εντάσσει την περιοχή στη διευρυμένη περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού της Οίτης με όρους προστασίας.

Το καλοκαίρι του 2000 έγινε, για πρώτη φορά, η κατάβαση και η σήμανση του Φαραγγιού του Γοργοποτάμου, από το Αγιο Πνεύμα ως τις πηγές, από ομάδα καταρριχητών σπηλαιολόγων, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν ως το πλέον δύσκολο και άγριο πανελλαδικά. Οι καταρριχητές κατέγραψαν σε υψομετρική διαφορά 800 περίπου μέτρων, από τα 1100 μ ως τα 300, 22 μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, αντίστοιχο περίπου αριθμό μικρών λιμνών και επισήμαναν την σπάνια και άγρια ομορφιά του Είναι γνωστό επίσης ότι η περιοχή του φαραγγιού αποτελεί βιότοπο -καταφύγιο του αγριοκάτσικου της Οίτης. Αποκτά έτσι μια μοναδικότητα και μια ιδιαίτερη διεθνή σημασία, αξιόλογη για την οικοτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΥΔΑΤΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η παραγωγή ενέργειας από υδατοπτώσεις θεωρείται γενικά ανανεώσιμη, αλλά το οικολογικό κίνημα διατηρεί σημαντική επιφύλαξη, ιδιαίτερα για τις μεγάλες μονάδες. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Δέστε άποψη Μιχάλη Μοδινού και Δημήτρη Παπαιωάννου και απόφαση του 10ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (Πάτρα 1998)

ΜΙΧΑΛΗ ΜΟΔΙΝΟΥ Δρ Περιβαλλοντολόγου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» Εισήγηση στο 10Ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, Πάτρα 1998, ΠΡΑΚΤΙΚΑ σελίδα 14

«Μια άλλη, η τρίτη πηγή, το νερό, θεωρήθηκε προς στιγμήν ότι ήταν ήπια, αλλά βέβαια το οικολογικό κίνημα φρόντισε αρκετά νωρίς, να αρθρώσει την κριτική του για τις εκτροπές ποταμών και τις κατασκευές φραγμάτων, ένα θέμα το οποίο αποτελεί ακόμη ένα πεδίο εξαιρετικά ενδιαφερουσών διαμαχών. Πιστεύω ότι δύσκολα το παγιδευμένο νερό, τιθασευμένο πια, μπορεί να θεωρηθεί ήπια μορφή ενέργειας. Μπορεί να μην ρυπαίνει όπως τα ορυκτά καύσιμα αλλά οι καταστροφές που επιφέρει στην δίαιτα των νερών, στην συμπεριφορά των βιοτόπων, στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, έχω την εντύπωση ότι δεν το κατατάσσουν πια στις ήπιες μορφές ενέργειας, όσο και αν πολλοί θα το ήθελαν αυτό, τουλάχιστον πριν από 10-15 χρόνια»

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, Χημικού μηχανικού περιβαλλοντολόγου. «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Εισήγηση στο 10Ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, Πάτρα 1998, ΠΡΑΚΤΙΚΑ σελίδα 26

«ΟΙ ΥΔΑΤΟΠΤΩΣΕΙΣ. Αντιθέτως όσοι επιμένουν στις υδατοπτώσεις παρόλο που γενικά υπάρχει μια προπαγάνδα ότι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποσιωπούν ότι είναι μια μορφή ενέργειας, σε ορισμένες περιπτώσεις χειρότερη από την χρήση του κάρβουνου και του πετρελαίου, γιατί γίνονται αιτία καταστροφών σ' όλο το κατάντι τους. Δηλαδή επιβάλλει την ύπαρξη μόνο εντατικής γεωργίας στο κατάντι, την καταστροφή βιοτόπων, την πλήρη ανατροπή του υδρογεωλογικού ισοζυγίου σε μια περιοχή, με την υφαλμύρωσή του κλπ κλπ»

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ,

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ «ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΡΑ»

«... Χρειάζεται αποφασιστική στροφή προς δύο κατευθύνσεις: την εξοικονόμηση ενέργειας αφ' ενός και την τεχνική, οικονομική και πρακτική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφ' ετέρου: της ηλιακής, της αιολικής, της γεωθερμικής και ηλιογεωθερμικής, της παλιρροϊκής, της βιομάζας, των βιοκλιματικών εφαρμογών κλπ» Δεν γίνεται καμιά αναφορά στις υδατοπτώσεις ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Η ΑΓΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σε σχέση με την άδεια του συγκεκριμένου εργοστασίου, το Αθηνοκεντρικό σύστημα αγνόησε τους τοπικούς φορείς με τρόπο που θυμίζει διαπλοκές και μόνο. Ο κ Φωτεινός -ή «κ Σκοτεινός», όπως αποκάλεσαν τον επενδυτή επίσημα χείλη, στη σύσκεψη που έγινε στο Γοργοπόταμο- γνώριζε καλά τον τρόπο για να πείσει τα τρία συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αγνοήσουν τις αποφάσεις του Νομαρχιακού και των Δημοτικών Συμβουλίων..

Τι σημαίνει για την οικολογική θεώρηση η αγνόηση των τοπικών φορέων:

Η Οικολογία έχει αυτοδιοικητική αντίληψη, πιστεύει στη δύναμη και την αυτοοργάνωση των πολιτών. Επιδιώκει την άμεση δημοκρατία σε κάθε επίπεδο με συγκεκριμένα μέτρα, όπως οι συνελεύσεις γειτονιάς, τα δημοψηφίσματα, η εναλλαγή και η ανακλητότητα των όποιων αντιπροσώπων.

Η αγνόηση των οργάνων των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας χωρίς οιαδήποτε προσπάθεια να πεισθούν έστω ότι έχουν άδικο, είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη, πόσο μάλλον για την οικολογική αντίληψη .

Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ

Η εκτροπή της κοίτης κατά 1250 περίπου μέτρα, με όποιες υποσχέσεις ότι θα ρέει στην υπάρχουσα κοίτη το 30% του νερού είναι επικίνδυνη, διότι:

Η σημαντική αυτή μείωση της ποσότητας του νερού σε μια τόσο μεγάλη διαδρομή θα αλλάξει το τοπίο, το μικροκλίμα, την κατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας, θα κλείσουν οι λίμνες και οι καταρράκτες και τόσα άλλα, που καμιά οικολογική αντίληψη δεν το επιτρέπει.

Το 30% της ποσότητας, που λένε ότι θα ρέει στην κοίτη, κανένας δεν το εγγυάται. Κανείς δεν είναι σε θέση να το μετράει κάθε φορά. Και για ποια εποχή μιλάνε; το καλοκαίρι δεν έχει ή δεν θα έχει, σύμφωνα με οποιαδήποτε πρόβλεψη, τέτοια ποσότητα, που να επαρκεί το νερό για την λειτουργία του εργοστασίου και να περισσεύει. Είναι πιθανό έτσι να εμπλακούν οι τοπικές κοινωνίες σε δικαστικές διενέξεις με τον επιχειρηματία, ο οποίος θα υπερασπίζεται την επιχείρησή του αδιαφορώντας για την έλλειψη νερού ή για τις δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον. Εκτός κι αν σήμερα δεν ενδιαφέρει τους κυρίους αυτούς η προοπτική και φτιάχνουν ένα εργοστάσιο με κύριο σκοπό την απορρόφηση των χρημάτων της επιδότησης. Κι ας κλείσει αύριο, για να μείνει ένα ακόμη μνημείο στην περιοχή.

Η ροή σ' αυτά τα 1250 μέτρα πιθανόν, μέσα από σχισμές και υπόγεια κανάλια, να τροφοδοτεί με νερό πηγές και υγροτόπους της ευρύτερης περιοχής, που θα στερέψουν, αν αλλάξει ο ρους του ποταμού ή η ρέουσα ποσότητα

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Ιστορικά, ο Γοργοπόταμος αποτελεί μέρος του Ιστορικού τριγώνου «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΑΛΑΜΑΝΑ - ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ». Σε πρόσφατη επικοινωνία με την 5η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του Βόλου πήραμε την απάντηση ότι η υπηρεσία τους είναι αντίθετη με την κατασκευή του εργοστασίου. Σε περίπτωση που θεωρηθεί, ότι στο μέλλον μπορεί να συνεχίσει η «ήπια διαχείριση του υδάτινου πλούτου» της περιοχής, θα λειτουργήσουν κι άλλα εργοστάσια, αφού μπορεί να λειτουργήσει και η επένδυση της ΚΟΥΛΑΞΙΖΕΛΗ ΟΕ και του Δήμου Γοργοποτάμου ή ακόμα και άλλου ιδιώτη, ο οποίος θα απαιτήσει ίση μεταχείριση. Ποια θα είναι η τύχη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοπόταμου, την οποία έχουμε υποχρέωση να την εντάξουμε υπό την προστασία της UNESKO, ως τόπο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και το έχουμε ξεχάσει!

- Θα μπορούσε ακόμη να επικαλεστεί κανείς το τυπικό, ότι δεν έγινε καμιά προκήρυξη για τη μίσθωση ή διαχείριση του χώρου. Αρα ο κ Φωτεινός δεν δικαιούται να μονοπωλεί το φυσικό πλούτο της περιοχής.

- Η επένδυση θεωρείται αμφίβολης προοπτικής είτε γιατί μπορεί να οξυνθούν οι αντιδράσεις, είτε γιατί μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του νερού και να γίνει ασύμφορη η απόδοση. ¶ρα το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα κληθεί ο Δήμος να «αγοράσει» το εργοστάσιο και να το διαχειριστεί, αφού «τσεπώσει» ο επενδυτής τα Ευρωπαϊκά χρήματα και γίνει η περιβόητη απορρόφηση. Στη συνέχεια ο Δήμος θα το «κλείσει», προσθέτοντας ένα ακόμα μνημείο στην ιστορία του νερού.

- Οι θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν για την απασχόληση στην περιοχή είναι ελάχιστες, ενώ αν δεχθούμε ότι θα έχει επιπτώσεις στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα στερήσει αρκετές θέσεις εργασίας

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ κ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ Τηλέμαχος Φωτεινός ξεκίνησε τις επενδυτικές του δραστηριότητες εδώ και τρία περίπου χρόνια, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο κ Τζουμάκας, με αρχική πρόθεση να φτιάξει εργοστάσιο στο ποταμό Λούσιο, στην ορεινή Αρκαδία, αλλά οι κάτοικοι με τις αντιδράσεις τους τον απέπεμψαν. Τελικά κατασκεύασε εργοστάσιο στο ποτάμι του χωριού Λαμπεία (Δίβρη) Ηλείας εκμεταλλευόμενος όλες τις πηγές της λεκάνης της Δίβρης, με σημαντικές ζημίες στο οικοσύστημα της περιοχής. Η Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση Λαμπειέων (Διβριωτών) Ηλείας μιλάει για περιβαλλοντικό έγκλημα και για βιβλική δασική και περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν σεβάστηκαν ούτε το θρυλικό «Διαβολογιόφυρο», όπως καταγγέλλουν, που καταστράφηκε από τους τόνους των μπαζών. Πίσω δε από τον κ Φωτεινό είναι η ξένη εταιρεία WasserKraft και ετοιμάζεται να κάνει άλλα δύο τέτοια εργοστάσια στον Ερύμανθο ποταμό. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν σίγουρα οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις τέτοιων επενδύσεων.

Επειδή ορισμένοι επικαλούνται τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, θυμίζουμε ότι στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς έχουν κατατεθεί και κατατίθενται προτάσεις για ανάληψη επενδύσεων στο διπλάσιο της δυναμικότητας της ΔΕΗ. Αρα στο διπλάσιο των σημερινών αναγκών της χώρας. Όσο για προτάσεις, που έχουν σχέση με μικρές επενδύσεις του τύπου «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ», αυτές είναι πάνω από 200, σύμφωνα με όσα έγραψε ο ημερήσιος τύπος. ΄Ε, ας γίνουν οι 199 και ας μην γίνει αυτή του κ Φωτεινού στις πηγές του Γοργοπόταμου!!

Στέφανος Σταμέλλος




ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ


Είχαμε γράψει στο παρελθόν ότι, αντί να γίνει ένα νέο δασικό χωριό στη Δυτική Φθιώτιδα, ήταν προτιμότερο να διατεθούν χρήματα για υποδομές και έργα στα όμορφα Χωριά της ευρύτερης περιοχής, που φθίνουν συνεχώς και που έτσι κι αλλιώς είναι Δασικά. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η θέση μας για το ανώφελο της κατασκευής σε σχέση και με το ύψος της επένδυσης. Το Δασικό Χωριό της Μεγάλης Κάψης είναι κλειστό. Τους λόγους δεν τους ξέρουμε, ούτε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό: ΚΛΕΙΣΤΟ. Και το κακό είναι ότι οι φθορές και οι αναγκαίες δαπάνες για επισκευές και συντήρηση πιθανόν να είναι σοβαρά εμπόδια στην επαναλειτουργία του.

Πολλοί θα θυμούνται τα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρισμούς των επισήμων στα εγκαίνιά του πριν μερικά χρόνια. Υποσχέσεις, που έρχονται να δέσουν με τα άλλα μεγάλα λόγια για τη μελέτη ανάδειξης της περιοχής του Γοργοποτάμου, το Αρχαιολογικό και Οικολογικό Πάρκο της Όρθρης, το Πάρκο Βιολογικής Γεωργίας στο οροπέδιο της Δυτικής Λοκρίδας, την αξιοποίηση του ιαματικού δυναμικού του Νομού, το Χιονοδρομικό Κέντρο στη Γραμμένη Οξιά σήμερα, και τόσα άλλα. Λόγια για εντυπώσεις και για κατανάλωση.

Στο μεταξύ τα χρόνια περνούν, η Κοινοτική Στήριξη ολοκληρώνεται σιγά σιγά, εκλογές έρχονται και ξανάρχονται, και η Φθιώτιδα ψάχνει να βρει τον δρόμο της “αναπτυξιακής” της προοπτικής και του οικοτουρισμού. Καμία αξιόλογη μελέτη, καμία τεκμηριωμένη ολοκληρωμένη πρόταση. Η επόμενη μεγάλη υπόσχεση ίσως να είναι τα γήπεδα γκολφ. Το περιμένουμε κι αυτό, μόδα είναι. Κατά τα άλλα εμείς ψηφίζοντας επιλέγουμε τους καλύτερους…

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων



ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΣΩΠΟΥ


Αν γίνει ποτέ η σήραγγα Καλλιδρόμου και η νέα χάραξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής, τότε ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής του τραίνου θα εγκαταλειφθεί. Είναι το τμήμα Κ. Τιθορέας – Λιανοκλαδίου, που κατά ένα μεγάλο μέρος το τραίνο περνάει μέσα από τις γαλαρίες και παίζει κρυφτό μπαινοβγαίνοντας σαν φίδι στις τρύπες. Οι γαλαρίες αυτές, αξίζει να αναφερθεί, κατασκευάστηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με τις μεθόδους και τα μέσα της εποχής.

Η πρόσβαση στο τμήμα της γραμμής μεταξύ των Σταθμών Ασωπού και Τραχήνας γίνεται μόνο με τα πόδια. Την εποχή που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή, η μεταφορά των υλικών και των εργατών γίνονταν με τα ζώα και, ειδικά στο τμήμα αυτό, χρειάστηκε να γίνει ειδικός δρόμος – μονοπάτι, παράλληλος με τη γραμμή. Αυτό έμεινε με το όνομα “Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών”
Αξίζει να κάνει κανείς αυτή τη διαδρομή για να απολαύσει το τοπίο, την αγριάδα της φύσης, τις σπηλιές και το φαράγγι του Ασωπού και να θαυμάσει τις γέφυρες και τα πέτρινα αρχιτεκτονικά της γραμμής στα στόμια των γαλαριών και των μικρών ρεμάτων. Η σύγκριση με το σήμερα προκαλεί μελαγχολία και απογοήτευση. Τα τσιμεντένια κατασκευάσματα των νεοελλήνων δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχιτεκτονική της πέτρας και το μεράκι του έλληνα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα εγκαίνια της σήραγγας του Μπράλου, της μεγαλύτερης σήραγγας του αρχικού σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 2.120 μέτρων, έγιναν τον Απρίλιο του 1904. Γενικά η περιοχή θεωρείται ως μία από τις περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στην Ελλάδα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως το τοπίο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο, αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, παρά μόνο η σιδηροδρομική γραμμή που το διασχίζει.
Πώς μπορούμε να φθάσουμε
Αμέσως μετά το χωριό Θερμοπύλες και το άγαλμα του Λεωνίδα ερχόμενοι από την Αθήνα, στρίβουμε αριστερά προς Δαμάστα και Ηράκλεια. Στο χωριό Ηράκλεια και στη διασταύρωση της παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας – Αθήνας, στρίβουμε αριστερά προς το Μπράλλο και σταματάμε πριν τη γέφυρα του Ασωπού, όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητα. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 210 χιλιόμετρα

Ξεκινάμε ακολουθώντας δεξιά τον αγροτικό δρόμο και ανεβαίνουμε περνώντας δίπλα από τους στάβλους. Στα 1000 μέτρα περίπου εγκαταλείπουμε τον αυτοκινητόδρομο και παίρνουμε το μονοπάτι, αριστερά, παράλληλα με το φαράγγι, όπως άλλωστε μας δείχνει και η ταμπέλα του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας. Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο, εκτός από κάποια σημεία, που χρειάζονται λίγη προσοχή. Στη διαδρομή έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει το απότομο φαράγγι, τα απόκρημνα βράχια αλλά και την πλούσια χλωρίδα από πουρνάρια, φιλίκια, σχίνα, κουμαριές, κουτσουπιές, αγριοσυκιές αλλά και πολλές κουνούκλες, κατσικορίγανη, και πάρα πολλά είδη λουλουδιών

Μετά από δύο περίπου ώρες φθάνουμε στο Σταθμό του Ασωπού, απ’ όπου μπορούμε ή να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή ή να συνεχίσουμε ανεβαίνοντας στην Παύλιανη (σε δύο ώρες περίπου) και να επιστρέψουμε με ΤΑΞΙ ή να ανέβουμε στο Δέλφινο κι από κει, παίρνοντας το μονοπάτι ανάμεσα στο Δέλφινο και τα Δυό Βουνά, να κατεβούμε στο χωριό Βαρδάτες. Τη λύση να γυρίσει κανείς μέσα από τη γραμμή δεν τη συνιστούμε, γιατί είναι επικίνδυνο. Πρέπει να ξέρει ποια ώρα ακριβώς περνούν τα τραίνα και να μπορέσει να αποφύγει να συναντηθεί μαζί τους μέσα στις σήραγγες. Νερό δυστυχώς δεν υπάρχει στη διαδρομή, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να υπάρχει η ανάλογη φροντίδα.
Μετά το Σταθμό Ασωπού είναι σήραγγα 350 περίπου μέτρων που καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, πάνω απ’ το φαράγγι του Ντούνου, το οποίο κατεβαίνει από την Παύλιανη, η γέφυρα της Παπαδιάς, μήκους 352 μέτρων και στη συνέχεια η μεγάλη σήραγγα του Μπράλου. Η περιοχή κατά τη διάρκεια της Κατοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ανταρτών με τις απανωτές ανατινάξεις των γεφυρών, εκτός της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, και την υποχρέωση της φύλαξης μέχρι και τα τελευταία χρόνια με στρατιωτική φρουρά. Τα στρατιωτικά φυλάκια υπάρχουν και σήμερα. Το Φαράγγι του Ασωπού είναι γνωστό και ως πέρασμα του Εφιάλτη, αφού απ’ αυτή την περιοχή ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών, που είχαν παραταχθεί στις Θερμοπύλες.
Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γιατί κοντά βρίσκονται η αρχαία Ηράκλεια, η Τραχήνα, η Σιδερόπορτα και ο Κούβελος της Παύλιανης, όπου υπάρχει και Βυζαντινό Κάστρο. Μάλιστα λέγεται ότι το 1997, που έγιναν οι κατολισθήσεις στην περιοχή του Ασωπού και σταμάτησε για ένα μήνα η λειτουργία της γραμμής, βρέθηκαν στο σημείο της κατολίσθησης τέσσερεις τάφοι, απ’ τους οποίους οι δύο ανέπαφοι, που όμως λεηλατήθηκαν σε χρόνο αστραπή …

Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Γοργοποτάμου και ο ΟΣΕ θα φροντίσουν να αναδειχθεί η περιοχή και το Μονοπάτι, και να γίνει επισκέψιμη για τους περιπατητές. Είναι δύο ώρες από την Αθήνα και τόσο κοντά στη Λαμία και στη Εθνική Οδό. Άμεσα όμως χρειάζονται κάποια έργα συντήρησης και σε κάποια σημεία να γίνουν ξύλινοι προστατευτικοί φράχτες αλλά και καλύτερη σήμανση. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που το περπατούν. Έρχονται Ορειβατικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ακόμα και μαθητές από τα Λύκεια της περιοχής, γιατί αποτελεί πράγματι ένα πολύ καλό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στέφανος Σταμέλλος


ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

12.7.2002
Μόλυνση των νερών από τα νιτρικά και τα φυτοφάρμακα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός να διακρίνει το πρόβλημα και να υποστηρίξει κάποιες σκέψεις. Τα κακό είναι ότι δεν μιλάνε οι ειδικοί. Αφήνεται έτσι να καλλιεργείται ένα κλίμα εφησυχασμού των ειδικών. Ας ανοίξουμε λοιπόν το θέμα για συζήτηση και όποιος μη ειδικός ή ειδικός μπορεί να καταθέσει την άποψή του ή την εμπειρία του, επιστημονική ή όχι, από τις γραμμές του e-ecology.gr

Είναι φανερό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και των νιτρικών το αντιμετωπίζουν οι περιοχές εκείνες, στις οποίες υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες. Η κοιλάδα του Σπερχειού θεωρείται σαν τέτοια. Πέρυσι λέγαμε ότι πολλές γεωτρήσεις των χωριών του κάμπου έχουν υποστεί μόλυνση, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επικίνδυνες για ύδρευση. Φέτος ίσως να είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα

Κυκλοφορούν ακόμα, όπως διαβάζουμε, τα φυτοφάρμακα από τη «βρώμικη δωδεκάδα». Σ’ αυτή ανήκουν το Λινέιν (εντομοκτόνο), το Παρακουέιντ (ζιζανιοκτόνο), το Παραθείο (εντομοκτόνο), το Βρωμιούχο Μεθύλιο (απολυμαντικό εδάφους) Σύμφωνα λοιπόν με όσα γράφονται, ένα κιλό φυτοφαρμάκου της «Βρώμικης Δωδεκάδας» είναι αρκετό για να σκοτώσει τόσο πληθυσμό όσο δεν μπορεί να σκοτώσει ακόμα και μια βόμβα μεγάλης ισχύος!

Η άγνοια του παραγωγού, ο οποίος, σ’ ένα βαθμό, δεν γνωρίζει τον κίνδυνο που περικλείουν τα φυτοφάρμακα, δίνει μεγαλύτερη διάσταση στο πρόβλημα. Και η άγνοια αυτή έχει συνέπειες και για τον ίδιο και για την οικογένειά του και για το περιβάλλον και για τους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων. Και να σκεφθεί κανείς ότι εντατική χρήση φυτοφαρμάκων γίνεται τα τελευταία 30-40 χρόνια. Σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει μετά από 100, ας πούμε, χρόνια… αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης φυτοφαρμάκων.

Παράλληλα δεν υπάρχει ελληνική νομοθεσία και να εφαρμόζεται, που να προβλέπει συνταγές γεωπόνων, διακίνηση φυτοφαρμάκων μόνο μεταξύ ενηλίκων κλπ. Η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων, κι έχει σοβαρές ευθύνες που δεν το έκανε ως τώρα, ώστε να μην έρθουμε στο σημείο να μην βρίσκουμε ούτε νερό να πιούμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα φυτοφάρμακα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πλανήτη. Μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια νερά, τα επιφανειακά νερά, τα ίδια τα φυτά, όλους τους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή, την ατμόσφαιρα.

Απλές προτάσεις:
* Να περάσει μέσα από τα διάφορα προγράμματα (επιδοτούμενα, Ευρωπαϊκά κλπ) η αντιμετώπιση του προβλήματος, με σκοπό την εξασφάλιση του μέλλοντος του περιβάλλοντος και της γεωργίας.
* Να προωθηθούν εναλλακτικές μέθοδοι καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, βιολογικές καλλιέργειες, ή ακόμη καλλιέργειες με τη χρήση λιγότερο τοξικών φυτοφαρμάκων. Ακούμε κι άλλες...

Στέφανος Σταμέλλος

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΟΡΘΡΥΣ

Στις 24 Αυγούστου 2001 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνάντηση για την ίδρυση Αρχαιολογικού και Οικολογικού Πάρκου στην Όρθρη και με βασική εισηγήτρια καθηγήτρια - αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Μια ακόμη υπόσχεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των άλλων τοπικών παραγόντων χωρίς αντίκρισμα. Η ημερίδα υιοθέτησε την πρόταση για ένα καλά οργανωμένο Συνέδριο στα μέσα του Φθινοπώρου, στο οποίο θα γίνονταν αναλυτική παρουσίαση του θέματος με εισηγήσεις και σκοπό την σύσταση ενός φορέα κλπ κλπ. Πότε θα γίνει το Συνέδριο; Η ερώτηση απευθύνεται ιδιαίτερα προς τον κ Νομάρχη

Όμως δεν θα μπορούσε κανείς να πει όχι στη συζήτηση και στις προσπάθειες για μια ανασυγκρότηση, έστω και έτσι, των αρχαιολογικών και ιστορικών αξιών της πλούσιας αυτής περιοχής της Όρθρης. Aλλωστε δεν είμαστε εμείς οι πλέον ειδικοί για να μιλήσουμε. Και είναι κρίμα, μια τέτοια αξιόλογη περιοχή να μην έχει τόσα χρόνια αποκτήσει τον ιστορικό της χάρτη, να μην έχει αποκτήσει το σημείο αναφοράς της, τον φορέα υποδοχής.

Σε ό,τι αφορά την οικολογική διάσταση της συζήτησης, επειδή συνήθως υποβαθμίζεται αυτός ο όρος, είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η Όρθρη έχει μια σημαντική θέση στην οικολογική αλυσίδα της περιοχής της Βορειοδυτικής Φθιώτιδας και της κοιλάδας του Σπερχειού.

Σαν τέτοια χαρακτηριστικά επισημαίνουμε τα απέραντα δάση, ιδιαίτερα της Δυτικής της πλευράς, την πλούσια πανίδα με τα καταφύγια των αγρίων ζώων, ιδιαίτερα στο ανατολικό της τμήμα, τη λίμνη της Ξυνιάδας, που πρέπει να ξαναλειτουργήσει και ως ταμιευτήρας νερού για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου αλλά και σαν ένας πλούσιος βιότοπος στα πλαίσια του οροπεδίου του Δομοκού

Ακόμα να επισημάνουμε τις δυνατότητες που έχει η περιοχή για την προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού με όρους προστασίας και ιδιαίτερα μετά την λειτουργία της Λίμνης της Ξυνιάδας, την ανάδειξη των πλούσιων αισθητικών τοπίων, των σπηλαίων, των μονοπατιών ιδιαίτερα στην ανατολική της πλευρά, την κατασκευή μικρών φραγμάτων και έργων ορεινής υδρονομίας για την συγκράτηση των φερτών κά

Φοβούμαστε ότι πολλά λέγονται για να λέγονται και όχι για να υλοποιηθούν. Στην Ελλάδα ζούμε. Προτάσεις και προγράμματα χωρίς χρονικό ορίζοντα και δεσμεύσεις, χωρίς την απαλλαγή τους από σκοπιμότητες και λεπτές ισορροπίες, χωρίς προτεραιότητες είναι λόγια κενά. Να θυμίσω μόνο ότι ανάλογες προτάσεις και σκέψεις έχουν ακουστεί και για την Οίτη, που συνδυάζει επίσης όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και μάλιστα διαθέτει και τον Εθνικό Δρυμό. Έγινε τίποτα;

Όσο κι αν ακούγεται συνηθισμένο, εμείς προτείνουμε και συμφωνούμε στην ίδρυση ενός Διαχειριστικού Φορέα για την Όρθρη, στον οποίο πρέπει να συμμετέχουν, μαζί με την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους επιστημονικούς φορείς, και οι οικολογικοί φορείς



Ο Δρυοκολάπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: