Follow @SStamellos

27 Δεκ 2007

Λαμία: Χαβούζα η Γερμανική Τάφρος

16.02.2007
Xάρη στην “προνοητικότητα” των Γερμανών κατακτητών έγινε το ουσιαστικότερο αντιπλημμυρικό έργο στην Kοιλάδα του Σπερχειού, η γνωστή “Γερμανική Τάφρος”, που ακόμη και σήμερα σώζει καταστάσεις. Αποχετεύει τα νερά από τις υπερχειλίσεις του ποταμού και τα πλημμυρικά νερά από τους βορινούς λόφους και κυρίως από τη λεκάνη του χειμάρρου Ξηριά, ο οποίος κι αυτός εκβάλει στη Γερμανική Τάφρο. Μέχρι το 1994 μάζευε ένα μεγάλο ποσοστό των αστικών λυμάτων της Λαμίας και των οικισμών της περιοχής. Με την έναρξη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, αυτό σταμάτησε. Όχι όμως εντελώς.

Μια απλή επίσκεψη στην περιοχή είναι αρκετή να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμα και σήμερα αστικά λύματα της πόλης και λύματα των γύρω επιχειρήσεων αποχετεύονται στη Γερμανική Τάφρο. Πολλές φορές, στο ύψος του εργοστασίου SOULIS και στην είσοδο της πόλης από την Εθνική Οδό, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που μυρίζει. Δεν είναι βέβαια τα ιαματικά της Λαμίας, ούτε τα Ψωρονέρια, που μυρίζουν.

Στη γέφυρα της Εθνικής Οδού, που περνάει η Τάφρος, το χρώμα του νερού είναι μαύρο με τις γνωστές πράσινες και άσπρες φυσαλίδες. Στη διαδρομή μέχρι την οδό Λαμίας – Γοργοποτάμου δέχεται στην αρχή τα βρώμικα νερά του Ξηριά και πιο ψηλά, στο ύψος περίπου του Παγκρατίου, τα βρώμικα νερά του Εσχατορέματος. Σε στεγνές περιόδους δεν είναι τίποτα άλλο παρά οικιακά υγρά απόβλητα και υγρά απόβλητα επιχειρήσεων. Ο υπερτροφισμός σε όλο το μήκος δηλώνει την παρουσία έντονης ρύπανσης. Στην κοίτη και στις όχθες είναι πεταμένα κάθε είδους σκουπιδιών, από πλαστικά εδαφοκάλυψης μέχρι οικιακά και αγροτικά απορρίμματα Δύο τουλάχιστον στάβλοι ρίχνουν τις κοπριές, και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφθεί. Οι μυρωδιές είναι αφόρητες. Θα περίμενε κανείς να συναντήσει υδρόβια πουλιά και ερπετά. Δυστυχώς δεν υπάρχει ψυχή ζώσα!

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο SOULIS, που περνάει η Τάφρος, αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους αρκετές νέες επιχειρήσεις, διάφορες αντιπροσωπείες κλπ. Θα υποχρεωθούν άραγε να ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους, εκτός από την παρουσία των διαφόρων εντόμων, και τις μυρωδιές της Τάφρου;;

Διαβάζουμε ότι ένα από τα 9 “πράσινα εγκλήματα”, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θεσμοθέτηση, είναι: “η παράνομη επεξεργασία, εναπόθεση, απόρριψη, αποθήκευση, μεταφορά, εξαγωγή ή εισαγωγή λυμάτων συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ουσιών που προκαλούν ή είναι ικανές να προκαλέσουν … σοβαρή βλάβη στην ποιότητα του αέρα, του εδάφους, των υδάτων, στην πανίδα ή στη χλωρίδα”

Αυτό προς γνώση και συμμόρφωση. Και νομίζουμε ότι η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να καθαρίσουν τη Γερμανική Τάφρο και να σταματήσει η ρύπανση του Μαλιακού Κόλπου, που είναι ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων



------------------------------------------
Τηλ 2231021007 κιν 6977261256
sstamell@otenet.gr http://www.e-ecology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: