Follow @SStamellos

13 Ιουν 2008

Μπάζωμα και τσιμεντάρισμα της ακτής
για την διαπλάτυνση του παραλιακού δρόμου
στην Παραλία Ραχών από τον Δήμο

Μπάζωμα και τσιμεντάρισμα της ακτής για την διαπλάτυνση του παραλιακού δρόμου στην Παραλία Ραχών από τον Δήμο

Σε παράνομο μπάζωμα και τσιμεντάρισμα της παραλίας σε μήκος τουλάχιστον 150 μέτρων προχώρησε ο δήμος Εχιναίων με πρόσχημα την διαπλάτυνση του παραλιακού δρόμου στην Παραλία Ραχών κοντά στο Φάρο, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του αιγιαλού και της παραλίας. Είναι βέβαια μια προσφιλής τακτική πολλών παραλιακών δήμων.

Με δεδομένο όμως ότι οι ακτές και ο αιγιαλός προστατεύονται από το νόμο, η κατασκευή αυτή εκτιμούμε ότι είναι παράνομη και καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν αποφασιστικά για το σταμάτημα των επικίνδυνων αυτών πρακτικών. Η ανάπτυξη της περιοχής της Παραλίας Ραχών και όλων τα παράλιων περιοχών της Φθιώτιδας θα πρέπει να γίνει με κριτήρια βιωσιμότητας, με υπευθυνότητα και μελέτες όπως αρμόζει και όχι με απρογραμμάτιστες, παράνομες και καταστροφικές επεμβάσεις. Εκτός των άλλων (σκοπιμότητα, αισθητική, χειμέριο κύμα) οι τσιμεντένιες κατασκευές, οι επιχωματώσεις και οι ήπιες μηχανικές μέθοδοι, ενώ λύνουν τοπικά το πρόβλημα, αν είναι πρόβλημα η στενότητα ενός παραλιακού δρόμου, επιδεινώνουν ή δημιουργούν άλλα σε άλλες περιοχές, ακόμα και σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Κάθε έργο που κατασκευάζεται στην παράκτια ζώνη αποτελεί εμπόδιο στη φυσική εκτόνωση των παράκτιων μηχανισμών επί της ακτής μεταβάλλοντας την παράκτια κίνηση των ιζημάτων Έτσι μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητα έντονες διαβρώσεις ή προσχώσεις στις γειτονικές ακτές.

Για το λόγο αυτό η οποιαδήποτε απόφαση για τις παράκτιες περιοχές για το αν χρειάζονται έργα, τι είδους έργα είναι αυτά, πώς κατασκευάζονται κ.λπ. πρέπει να λαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων με φιλικές μεθόδους.


Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: